Stoti rođendan Filomene Perić
Kategorija:
Vijesti

U crkvi sv. Franje Asiškog u Kukuljanovu 1. svibnja na blagdan sv. Josipa Radnika, misom zahvalnicom u 9 sati župljanka Kukuljanova Filomena Perić proslavila je svoj stoti rođendan.

 

Misno slavlje je predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić, a koncelebrirali su župnik Kukuljanova Anto Aračić, bivši dugogodišnji kukuljanski plovan Petar Belanić, umirovljeni svećenik Franc Šiško i nadbiskupijski ekonom Piotr Modrzejewski.

Filomena Perić vjernica je cijeli svoj dugi život. Sa svojim pokojnim suprugom Filipom uvijek je pomagala kukuljanskoj župi i kukuljanskim župnicima, u vjeri je odgojila svoje troje djece Berislava, Augusta i Zorku, a oni isto tako svoju djecu Sabrinu, Irenu, Roberta i pok. Dajanu, te se tako odgajaju i Filomenini praunuci Filip, Antonija i Josipa. 

Velikom slavlju pridružili su se i nećakinja Tanja iz Kukuljanova i pranećak Edward Mavrinac iz Kanade, kao i gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić, predsjednik Vijeća MO Kukuljanovo Jure Malnar i Podružnica umirovljenika Kukuljanovo. Slavljenica je uz mnogo cvijeća na poklon dobila i plaketu s papinim blagoslovom.

U propovijedi je nadbiskup Devčić istaknuo lik sv. Josipa kao tihog, skromnog i šutljivog radnika koji je izvršio svoju zadaću koju mu je Bog namijenio kao zaštitniku Isusa i Marije. „Josip je bio šutljiv radnik kao i većina radnika, ali upravo oni grade povijest. O Filomeni se sigurno neće pisati povijesne knjige, ali i na njezinom primjeru vidimo tko gradi i na komu počiva ovaj svijet. To su šutljivi, neustrašivi, vjerni, koji malo govore, a puno rade. Mnogi smo imali takve očeve i majke i hvala Bogu za njih. Dobro je uvijek skrovito i nenametljivo, a zlo je toliko bučno i nametljivo da nas često čini slijepima za toliko dobra oko nas. Takvom jednom dobrotom je svjetlila i naša jubilarka i živjela tu dobrotu te joj stoga cijela župna zajednica, i ja u ime cijele Nadbiskupije, zahvaljujemo. Preporučimo je onome od kojeg je primala život i vjeru koju je oplemenila djelima ljubavi i kršćanske dosljednosti. Danas zahvaljuje onomu od kojega je sve primila, a mi molimo da joj On bude i nagrada kada ju pozove k sebi. Neka ju uvrsti u redove svetih majki i očeva kojima je, sigurno, nebo ispunjeno“, rekao je nadbiskup Devčić.

Misno slavlje pjesmom je pratio međužupni zbor Bakarskog dekanata „Trisagion“, a slavlje je nakon mise uz rodbinu i brojne prijatelje nastavljeno u Domu kulture u Kukuljanovu.

Gordana Fumić

Skip to content