Spomen ploča fra Jerku Marijanu Fućaku
Kategorija:
Vijesti


Ispred rodne kuće fra Jerke Marijana Fućaka u Pašcu 11. srpnja otkrivena je spomen-ploča s njegovim imenom. Ploču su otkrili članovi fra Jerkove obitelji, a postavljena je zahvaljujući sredstvima i inicijativi Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda te Grada Rijeke.

Molitvu je predvodio provincijal franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, fra Željko Železnjak, dok je prigodnu riječ o zaslugama fra Jerka uputio je njegov nasljednik, pročelnik katedre Novog zavjeta na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, dr. Mario Cifrak.

Brojni znanstveni članci svjedoče s kakvom brigom se posvetio radu na prijevodu Novog zavjeta iz grčkog izvornika, rekao je dr. Cifrak govoreći o doprinosu fra Jerke Marijana Fućaka koji je rođen u Pašcu 1932., a umro u Zagrebu 1992. godine. Fra Jerko je bio teolog, bibličar i franjevac. Zajedno s fra Bonaventurom Dudom, prevodio je Bibliju na hrvatski jezik, a rezultat tog zajedničkoga rada je tzv. Zagrebačka Biblija u izdanju kojemu je fra Jerko urednik i prevodilac Novog zavjeta te potpisuje prijevod u dva izdanja svih biblijskih lekcionara i glavnine liturgijskih obrednika. Kroz 15 godina vodio je Institut za teološku kulturu laika u Zagrebu i priredivši svo potrebno gradivo, gotovo sam organizirao rad za Dopisni tečaj teologije na tome Institutu. Organizirao je i vodio brojne biblijske seminare i tečajeve za kršćanske laike i redovnice, vodio biblijske duhovne vježbe i konferencije. Bio je jedan od pokretača i urednik časopisa Vrijeme i riječ.

Prema riječima njegovog nasljednika na katedri Novog zavjeta, dr. Cifraka, djelovanje fra Jerke Marijana Fućaka je veliko, a malo je onih koji ga nasljeduju te je spomen-ploča podsjetnik na njegov rad kojega se mora pratiti i nastaviti. Hrvatski lekcionar bio je glavna preokupacija fra Jerkove habilitacije i nosi naziv “Šest stoljeća hrvatskog lekcionara”, podsjetio je dr. Cifrak dodajući kako svaki ozbiljan znanstveni rad na tom području ne zaobilazi njegov doprinos. Prema riječima trsatskog franjevca i povijesničara, autora brojnih radova o fra Jerku, fra Emanuela Hoška, ‘Zagrebačka Biblija” bila je kolektivno djelo, a fra Bonaventura Duda fra Jerka je nazvao ‘orijašem posla’ jer je proveo objedinjenje vrlo složene terminologije i nomenklature, osobito Starog Zavjeta, i izvršio sam ili zajedno s njime generalnu biblijsku lekturu cijelog posla. Otkrivanju spomen-ploče nazočili su članovi obitelji te prijatelji pokojnog fra Jerke, među njima i pastor baptističke crkve u Rijeci, Giorgio Grlj. Svečanost je bila prigoda i za zahvalu Gradu za sufinanciranje u realizaciji projekta te su franjevci predstavniku Grada Rijeke, Srđanu Škunci u znak zahvale uručili srebrnjak s likom blagopokojnog pape Ivana Pavla II.

Helena Anušić

Skip to content