Spomen na Ivana Pavla II.
Kategorija:
Vijesti


Rijeka je 22. listopada proslavila spomendan blaženika, uskoro sveca, Ivana Pavla II. Poglavari i pitomci bogoslovnog sjemeništa koje nosi njegovo ime u spomen na svog zaštitnika i na njegov nezaboravni boravak u Rijeci prije 10 godina okupili su se na riječkoj Rivi i s brojnim vjernicima u procesiji krenuli središtem grada do sjemeništa na Belvederu.

Na mjestu gdje je, na svom stotom apostolskom putovanju i trećem posjetu Hrvatskoj, Sveti Otac stupio na riječko tlo iskrcavši se iz broda Judita, vjernici su se okupili na molitvi koju je predvodio rektor sjemeništa Sanjin Francetić.

Misu je u sjemenišnoj kapeli predvodio porečki i pulski biskup Dražen Kutleša, a okupljene vjernike, sjemeništarce i studente Teologije pozdravio je i riječki nadbiskup Ivan Devčić. Nadbiskup je na početku mise prizvao neizbrisiva sjećanja na dane koje Ivan Pavao II. proveo u riječkom sjemeništu od 5. do 9. lipnja 2003. godine, kada mu je Rijeka bila domaćin i u središtu pozornosti svjetske javnosti.

Biskup Kutleša u propovijedi je istaknuo kako je Bog preko blaženog Ivana Pavla II. i njegovog života govorio na mnogo načina. „Moliti blaženika kojega smo u ovom gradu i ovom sjemeništu prije 10 godina mogli sresti jest veliki događaj i privilegij. Pronađimo u njemu i njegovom životu uzor i za naše živote, jer svi smo pozvani biti sol zemlje i svijetlo svijeta. Posebno u ovim vremenima kada se čini da svjetlosti nema, kada nas muči beznađe i kao da je zavladala kultura smrti.“ Biskup se tako nadovezao na evanđelje o apostolima koje Isus upućuje da budu sol i svjetlo što znači da budu znak čistoće, moralnih vrijednosti i nade u svijetu u kojemu žive.

Skip to content