Riječani svečano proslavili blagdan sv. Nikole
Kategorija:
Vijesti

Pomorci, ribari, njihove obitelji i svi koji su na izravan ili neizravan način povezani s morem sudjelovali su u tradicionalnoj proslavi blagdana sv. Nikole, zaštitnika pomoraca. Hodočasnička procesija u kojoj su sudjelovali kapetani, mornari, ribari, pomorska policija i predstavnici pomorskih kompanija, prošla je središtem Rijeke 5. prosinca, od luke do Katedrale sv. Vida.

Svečano misno slavlje u katedrali predvodio je župnik s Pehlina fra Marijan Jelušić uz povjerenika Apostolata mora za Riječku nadbiskupiju Luku Lučića i župnika Gospe Lurdske fra Ivicu Petanjka.

„Vama mornarima i putnicima čestitam blagdan vašeg zaštitnika. Svi smo mi putnici na ovoj zemlji, svi smo kao mornari na uzburkanim valovima ovog svijeta. Ovaj svetac, vaš zaštitnik, nam svojim primjerom može biti kao dobar kapetan, dobar uzor kako da sigurno dospijemo do luke vječnog spasenja. Da poput njega, jedni na druge mislimo i budemo pratioci, da budemo u duhovnom pogledu osjetljivi za potrebe drugih“, poručio je pomorcima u propovijedi fra Marijan.  

Nedjelju ranije, 1. prosinca, pomorci su u organizaciji Apostolata mora brodovima hodočastili u svetište sv. Nikole biskupa u Kraljevicu. Jedinstveno hodočašće održano je po 15. put. Iz Riječke luke brodovi su krenuli u 9.00 sati, a dva sata kasnije misu u Kraljevici, u najstarijem svetištu sv. Nikole s istočne strane Jadrana predslavio je nadbiskupov povjerenik Luka Lučić. Konvoj brodova predvodio je brod Lučke kapetanije„Vid“, a sudjelovali su brodovi riječkih pomorskih tvrtki. Pomorci, ribari, svi s morem povezani i njihove obitelji na taj su način i ove godine zahvalili svome zaštitniku sv. Nikoli. U luci u Kraljevici dočekali su ih gradonačelnica Nada Turina-Đurić i župnik Ivica Klanac te brojni mještani koji su se zatim u procesiji, koju je ometala snažna bura, uputili do svetišta. Na početku mise zavjetnu svijeću upalio je lučki kapetan Darko Glažar.

Skip to content