Relikvije don Bosca u Rijeci
Kategorija:
Vijesti

Relikvije sv. Ivana Bosca 

    
Urna s relikvijama utemeljitelja Salezijanske družbe, sv. Ivana Bosca, bit će dočekana sutra u 17 sati u župi Marije Pomoćnice na Banderovu, gdje će u 18.30 sati svečano misno slavlje predvoditi riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić, a potom u 20 sati počinje cjelonoćno molitveno bdjenje. U ovoj crkvi svete mise u srijedu su u 7, 9, 10.30 i 12 sati, a potom relikvije odlaze u župu sv. Josipa na Podmurvicama, gdje je doček u 17 sati, a u 18.30 sati euharistijsko slavlje koje predvodi dekan vlč. Mario Gerić. U četvrtak vjernici iz župe sv. Ante Padovanskog na Kantridi dočekat će urnu s relikvijama Don Bosca u 17 sati, a u 18.30 sati euharistijsko slavlje predvodi vlč. Ivica Klanac. Potom je povratak relikvija u župu Marije Pomoćnice u 21 sat kada cjelonoćno molitveno bdjenje animiraju mladi. U petak nakon misnog slavlja u 7 sati koje predvodi provincijal don Pejo Orkić slijedi ispraćaj relikvija u Zadar. 

»Želja da okupljam oko sebe djecu i mladež i da ih vjerski poučavam pojavila se u meni kad sam imao tek pet godina. To je bila jedina želja koju sam poznavao: da bih se mogao čitav život posvetiti mladeži. Rad s mladeži činio mi se kao jedina zadaća poradi koje sam ja uopće i bio na svijetu«, zapisao je u svojim »Uspomenama« sv. Ivan Bosco, jedan od najštovanijih svetaca Katoličke crkve, zaštitnik mladeži, po čemu je njegovo djelo bilo prepoznato ne samo u rodnoj Italiji i za njegovog života prije više od stoljeća i pol, nego se i nakon njegove smrti po cijelom svijetu proširilo, osobito kroz utemeljenje Salezijanske družbe 1859. godine, do danas jedne od najbrojnijih redovničkih zajednica u Crkvi. 

    Među zemljama gdje su salezijanci došli i ubrzo ostavili traga, bila je i Hrvatska, u kojoj se ove godine obilježava 100. obljetnica od dolaska ovih redovnika sv. Franje Saleškog, odnosno 95 godina njihovog boravka u Rijeci. Don Bosco je još za života primao molbe hrvatskih biskupa da njegovi duhovni sinovi dođu u hrvatske krajeve i počnu djelovati među mladima. Salezijanci su u Hrvatsku došli 1913., prvo u Rovinj, a već 1918. i u Rijeku, u početku djelujući pod provincijama zemalja koje su upravljale Hrvatskom, da bi se tek 1970. utemeljila Hrvatska salezijanska provincija Sv. Ivana Bosca, koja danas broji danas preko stotinu redovnika. Salezijanci u Hrvatskoj danas djeluju u 13 župa i brojnim odgojno-obrazovnim ustanovama – školama, oratorijima i omladinskim centrima, a glavni cilj svih tih ustanova je pružiti pravi kršćanski odgoj i obrazovanje mladeži. 
    

Tri župe

Osim salezijanaca u Hrvatskoj djeluju i druge grane salezijanske obitelji: Kćeri Marije Pomoćnice, salezijanci suradnici i bivši učenici. Svi oni žive i rade u istom duhu i s istom svrhom – za dobrobit mladih, djelujući organizirano preko zajednica i udruga ili pak spontano iz vlastite pobude i uvjerenja. 
    Godine 1941. na Banderovu je utemeljena župa Marije Pomoćnice, koja, uz druge odgojno-pastoralne aktivnosti, najprepoznatljivija je po Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji i oratoriju u kojem veliki broj djece i mladih imaju prilike kroz različite aktivnosti korisno provesti slobodno vrijeme u zajedništvu, igri i zabavi s ciljem njihove izgradnje u duhu don Bosca, da budu dobri kršćani i pošteni građani. 
    U neposrednoj blizini je još jedna crkvena teritorijalna jedinica kojom upravljaju salezijanci – župa sv. Josipa, utemeljena 1964. i koja u proteklih pola stoljeća oko različitih aktivnosti okuplja vjerni puk s područja Podmurvica, a osobito studentsku mladež s obzirom na obližnji dom u kojem borave tijekom akademske godine. Treća i najmlađa salezijanska župa u Rijeci je ona Sv. Antuna Padovanskog na Kantridi, osnovana 1980. 
    Sve ove župe u organiziranom pastoralu okupljaju vjernike laike svih životnih dobi koji prema vlastitim talentima djeluju na različite načine: molitvene i karitativne zajednice, zborovi mladih i odraslih, Salezijanci suradnici, ministranti, liturgijski čitači, eko grupa, Pokret salezijanske mladeži i Štovatelji Božanskog milosrđa. 
    

Poziv na vjernost karizmi

Redovnici i redovnice salezijanci i njihovi suradnici proteklih su se dana intezivno pripremali za dolazak u Rijeku urne s relikvijama utemeljitelja Salezijanske družbe, sv. Ivana Bosca, koja u okviru trogodišnje pripreme za proslavu njegovog 200. rođendana, hodočasti po svim zemljama svijeta u kojima djeluju salezijanci, a trenutno je prema dvotjednom rasporedu u Hrvatskoj. U Zagreb su don Boscove relikvije stigle 8. ožujka, a od sutra do petka će boraviti i u sve tri riječke salezijanske župe, kako bi ovdašnje vjernike potaknule na veću povezanost i usrdniju molitvu. 
    – Dolazak urne s relikvijama sv. Ivana Bosca za naš grad i župne zajednice velika je čast, radost, milost i Božji dar. Bog nam ga je poslao kako bi otvorio novi put u djelovanju Crkve, a nakon 95 godina salezijanske prisutnosti u Rijeci, vraća nam se kao otac, učitelj i utemeljitelj salezijanske obitelji, kako bi nas ohrabrio da poput njega činimo dobro svima, osobito mladima i da oživotvorimo njegovo geslo »Daj mi duše, drugo uzmi«. Stoga je ovo za sve nas veliki izazov i poziv na vjernost karizmi, dosljedno nasljedovanje, sazrijevanje u ljubavi prema istini i pravdi. Ovo je poziv da budemo s mladima i za mlade u jednostavnosti srca, da pronosimo radnosnu vijest da nas Bog ljubi i da samo s Bogom možemo postati i ostati ljudi, poručio je riječki salezijanac don Niko Cvitkušić.
 
 Don Bosco i salezijanci 
    
    Sveti Ivan Bosco rođen je 1815. godine u siromašnoj obitelji u selu Becchi kod Torina. Još nije imao ni dvije godine kad je ostao siroče, bez oca. S 11 godina izrazio je želju postati svećenikom kako bi živio s mladima i za mlade. Kao mlad svećenik došao je u Torino gdje je počeo susretati zapuštenu mladež koja je upadala u poroke. Kao životni uzor svog dušobrižničkog rada postavio si je ljubav i dobrotu svetog Franje Saleškog. Broj mladih koji se okupljao oko don Bosca bio je sve veći, pa je osnovao oratorij, u kojem su mladi dobili kvalitetan odgoj. Među tom mladeži počela su se javljati i svećenićka zvanja pa je don Bosco osnovao Salezijansku družbu koja će se brinuti osobito za siromašnu djecu i mladež, odgajati je, pomagati i spremati za život. Od mladih iz oratorija dolaze i njegovi prvi pomoćnici u radu s mladima – osnovao je redovnice Kćeri Marije Pomoćnice i laičku granu, salezijance suradnike. Umro je 31. siječnja 1888., a svetim je proglašen 1934.
 
Siniša Pucić, članak objavljen u Novom listu, 11. ožujka, 2013. 
Skip to content