Proslavljena 350. obljetnica župe Čabar
Kategorija:
Vijesti

Svečanom misom koju je predvodio riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić uz sudjelovanje Sanjina Francetića, rektora Bogoslovnog sjemeništa Ivan Pavao II. a donedavno župnika župe Jelenje, domaćeg župnika Nikole Gaića u Čabru je 22. rujna prigodno obilježena 350. obljetnica župe svetog Antuna Padovanskog. 

U znaku jubileja župe, nadbiskup Devčić u propovijedi je župljanima Čabra poručio: “Napravite od svoje župe dom i školu zajedništva, eto velikog izazova koji stoji pred vama u nadolazećem vremenu, želite li biti vjerni Božjem planu i odgovoriti na očekivanja svijeta. Koliko se doista oko toga budete trudili, koliko će u vama duh zajedništva prevladati duh individualizma i koliko istinski budete tražili najprije Kraljevstvo Božje i pravdu njegovu, toliko će vaša župa i sve druge župe, kao i Crkva u cjelini, biti mjesto duhovnog rasta svakog kršćanina, kvasac društvenih promjena i početak boljeg svijeta. Neka vam to izmoli sv. Antun Padovanski i svi vaši nebeski zaštitnici.”

Nadbiskup je iznio i podatke o nastanku župe u Čabru, istaknuvši kako “osnivanje župe u nekim mjestima, pa tako i Čabru značilo je u prošlosti, a tako je i danas, veliko uzdignuće i unapređenje tog mjesta u cjelini. Uspostava župe povlačila je sa sobom i širenje pismenosti. Osnivanje župa pratilo je i osnivanje škole u kojoj su često upravo bili župnici ili njihovi pomoćnici prvi učitelji. A nerijetko su župnici bili i osnivači škola. A što je najvažnije, osnivanje župe omogućavalo je temeljitiji i cjelovitiji pastoral, a time i bolji odgoj naroda, čime se unapređivala duhovna, moralna, socijalna i svaka druga razina života i međuljudskih odnosa. Sve to pokazuje kako je osnivanje župe u nekom mjestu značilo važan iskorak ne samo na crkveno-vjerskom nego i na civilizacijskom planu, čime se uvjerljivo pobija predrasuda da su Crkva i vjera bile i ostale kočnice napretka, kulture i civilizacije”. Na proslavi su sudjelovali brojni župljani, a pjevao je Pjevački zbor župe Čabar.

Uoči nedjeljne mise od četvrtka do subote bila je organizirana trodnevnica tijekom koje su mise vodili svećenici iz Rijeke Mato Barešić mladomisnik, Ivan Šarić, župnik župe sv. Terezije od djeteta Isusa te Mario Gerić, župnik župe Uznesenja Marijina, uz Župne pjevačke zborove iz Prezida, Tršća i Plešci a održana je i tribina o povijesti župe.

Željko Malnar

Skip to content