Proslava sv. Vida, zaštitnika nadbiskupije
Kategorija:
Vijesti


Riječka nadbiskupija 15. lipnja proslavit će svoga zaštitnika, sv. Vida. Dvije su važne mise toga dana, u 11.00 sati misu će u katedrali predvoditi riječki nadbiskup Ivan Devčić, a u 18.00 sati na Trgu Riječke rezolucije u središtu grada, porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša.

U Godini vjere, vjernici će svjedočiti ono što vjeruju u svečanoj procesiji od katedrale sv. Vida, preko Korza do Trga Riječke rezolucije.

Dani sv. Vida, organizirani u suradnji s gradskom upravom koja proslavlja i Dan grada Rijeke, najavljeni su na konferenciji za novinare 8. lipnja u katedrali sv. Vida. Novinare je pozdravio rektor katedrale mons. Ivoslav Linić pozivajući sve vjernike i ljude dobre volje da sudjeluju u proslavi zaštitnika Nadbiskupije i grada Rijeke. Grad Rijeka svog će zaštitnika proslaviti programom u kojem sudjeluju svi uzrasti građana, od djece do umirovljenika, rekla je voditeljica Kabineta gradonačelnika Doris Šajn. Dani svetog Vida od srijede 12. do subote 15. lipnja ponudit će brojna događanja u središtu grada, uključujući i svečanu sjednici Gradskog vijeća i dodjelu priznanja Grada Rijeke u kazalištu Ivana pl. Zajc 14. lipnja.

Liturgijski program započinje podizanjem zastave sv. Vida i trodnevnicom u katedrali od 12. do 14. lipnja. Mise u 18:00 sati predvodit će o. Marko Stipetić, vicerektor bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ Posljednjeg dana misi će prethoditi svečana večernja koju predvodi nadbiskup Devčić. Mise će se 15 lipnja slaviti još u 07:00, 08:00 te 09:30 na talijanskom jeziku, a predvodit će ju tršćanski biskup u miru Eugenio Ravignani.

Na misi u 11.00 sati nadbiskup Devčić će tradicionalno podijeliti Medalje zahvalnosti sv. Vida desetorici vjernika iz župa Riječke nadbiskupije. Dobitnici medalji su: Šimun Dujmović po izboru Delničkog dekanata, Mladen Cvijanović iz Bakarskog dekanata, Šime i Marija Galić iz Trsatskog, Ivan Ligatić iz Crikveničkog, Anton Jakotić iz Opatijskog, Zinka Brulc iz Kastavskog, Vinka Mudrovčić iz Prvostolnog, Leon Tuna po izboru Povjerenstva za katoličke udruge, te Tanja Rakovac i Karmelo Krebel po izboru nadbiskupa.

VID FEST, festival duhovne popularne glazbe, održat će se u petak, 14. lipnja u 20.00 sati na Trgu Riječke rezolucije.

Skip to content