Projekt gradnje društveno-kulturnog centra i crkve na Gornjoj Vežici
Kategorija:
Vijesti

Grad Rijeka i Riječka nadbiskupija 7. ožujka u Nadbiskupskom domu potpisali su ugovor s projektantskom tvrtkom Urbis 72 o izradi projektne dokumentacije za gradnju društveno-kulturnog centra i župne crkve na Gornjoj Vežici. Potpisnici ugovora, gradonačelnik Vojko Obersnel, nadbiskup Ivan Devčić te direktor Giankarlo Župić, istaknuli su kako je projekt rijedak primjer ovako tijesne suradnje dva investitora, Grada Rijeke i Riječke nadbiskupije.

Ovim se ugovorom tvrtka Urbis 72 obvezala da će izraditi projektnu dokumentaciju temeljem koje će biti izdana lokacijska dozvola i potvrda glavnog projekta, nakon što je na natječaju Grada Rijeke i Nadbiskupije njihovo idejno rješenje dobilo najviše ocjene. 

Ugovori se potpisuju istovremeno jer je Grad Rijeka, putem Odjela za urbanizam, preuzeo koordinaciju izrade idejnih projekata, o čemu je uoči ovog potpisivanja sklopljen međusobni Sporazum. Koordinacija je neophodna budući da projekt obuhvaća dvije međusobno povezane građevine koje dijele zajedničko mjerilo prostora, iste javne površine i infrastrukturu. Po izdavanju lokacijske dozvole svaki će investitor samostalno nastaviti s izvedbom projekata, a rok za izradu i usklađenje idejnog projekta za lokacijsku dozvolu je lipanj 2013.

Nadbiskup Devčić podsjetio je da više od 6000 vjernika katolika na Gornjoj Vežici već dugo očekuju svoju župnu crkvu koja bi trebala postati duhovno središte župe sv. Ane koja je osnovana 1971. godine. Od crkvenih objekata župa posjeduje samo malu kapelu Sv. Križa  na brdu ponad Vežice i stan za župnika, koji je ujedno i župni ured. Istaknuo je i da u napučenom naselju nije bilo lako pronaći primjeren slobodni prostor za gradnju crkve. Ipak, u suradnji s poglavarstvom Grada Rijeke i Mjesnim odborom koji je u ime građana Vežice predložio aktualnu lokaciju, Riječka nadbiskupija postignula je dogovor kojim se nada da će nova crkva biti prihvaćena kao vidljivo duhovno središte naselja. Izabrana lokacija uz novi društveno-kulturni dom i školu ujedno bi trebala postati i društveno središte naselja.

 

 

 

 

Skip to content