Prenositelji Božje poruke
Kategorija:
Vijesti

Duhovne vježbe za svećenike

U svetištu Gospe od Krasna u srcu Velebita održane su od 19. do 22. kolovoza duhovne vježbe za svećenike Riječke nadbiskupije i Gospićko-senjske biskupije. Duhovne vježbe za prvu skupinu svećenika te dvije dijeceze Riječke metropolije vodio je kancelar gospićko-senjskoga biskupa Mile Bogovića, mr. Marinko Miličević. Vježbe su okupile petnaestak svećenika s kojima je, uz biskupa Bogovića, bio i riječki nadbiskup Ivan Devčić. 

Razmatralo se na temu “Svećenik – prenositelj Božje poruke”. Prvoga dana obrađena je tema “Svećenik – prijatelj Gospodinov”, drugog dana “Isus kao naš brat” te trećega dana “Isus kao Gospodin i spasitelj”. Voditelj vježbi potaknuo je svećenike na razmišljanje kako je moguće ući u odnos s Bogom, koji je sveprisutan i otvoren za svakoga.

U Isusu koji je prijatelj, ključ je odnosa svećenika i Gospodina da bi svećenik mogao biti prenositelj Božje poruke vjernicima, istaknuo je mr. Miličević. Promatrajući Isusa kao brata u njemu je moguće pronaći neizmjernu ljubav i praštanje. „Kontemplirajući Isusa raspetoga promatramo ga kao brata koji se žrtvuje za nas, ljubeći nas do kraja. Prava nevolja za svakog čovjeka, a tako i za svećenika, jest kada upadne u grijeh. Ali Bog je iznašao rješenje za takvu nevolju, žrtvom svoga Sina, koji nam je postao bratom što se dragovoljno žrtvuje“, rekao je voditelj.

Posljednjeg dana bilo je riječi o dragocjenoj i praktičnoj temi: Kako zlo okrenuti na dobro? Temeljeći sve na riječima „Bog, onima koji ga ljube okreće sve na dobro“. Dobrota je ono što čovjeka trajno privlači i činiti dobro osnovna je potreba ljudske duše. „Ljudskoj nemoći da stalno čini dobro, Gospodin priskače u pomoć svojim sakramentalnim milostima, napose euharistijom. Budući da je sve dar Očev čovjeku, po njegovu Sinu, od vjernika, a napose od svećenika, očekuje se da dobro čini u stavu zahvalnosti, vjere i ljubavi“, zaključio je mr. Miličević. Svećenici obje (nad)biskupije okupit će se početkom rujna na drugom dijelu duhovnih vježbi u Domu pastoralnih susreta u Lovranu.

Skip to content