Preminuo mons. Josip Manjgotić
Kategorija:
Vijesti

Svećenik Riječke nadbiskupije, teolog i pravnik mons. dr. Josip Manjgotić preminuo je na Uskrs, 31. ožujka, u Svećeničkom domu u Rijeci. Sprovod mons. Josipa Manjgotića, Pepića, bit će u utorak 2. travnja u Gradu Grobniku u 15.00 sati.

Rođen 2. rujna 1940. u Gradu Grobniku, sin Stjepana i Josipe rođ. Kundić, mons. Manjgotić u 49 godina svećeništva bio je župnik i profesor te dugogodišnji pravnik na Interdijecezanskom ženidbenom sudu u Riječkoj nadbiskupiji. Doktorirao je Kanonsko pravo 1970. na Gregoriani u Rimu te po povratku predavao na Teologiji u Rijeci. Posebno ga pamte župljani Sušaka, župe sv. Ćirila i Metoda kojom je upravljao više od trideset godina, od 1978. do 2010. kada je otišao u mirovinu.

Prvu službu u Riječkoj nadbiskupiji preuzeo je 1969. godine u riječkom bogoslovnom sjemeništu gdje je godinu dana bio ekonom. Župu u Bakru vodio je od 1970. do kraja 1976. godine, a zatim na godinu dana privremeno upravljao župom Volosko te krajem 1977. odlazi na Sušak i ubrzo postaje župnik.

Studenti i polaznici predbračnog tečaja Ureda za obitelj pamte ga kao profesora Kanonskog prava, a župljani i djelatnici Ordinarijata kao razgovorljivog suradnika. Službujući na Sušaku puno je učinio da se ne zaboravi tragična sudbina jednog od njegovih sušačkih prethodnika, župnika Martina Bubnja kojeg su strijeljali partizani nad jamom Bezdan u Kostreni.

Skip to content