Poziv na popis stanovništva u BiH
Kategorija:
Vijesti

Hrvatska biskupska konferencija pridružila se pozivu BK BiH vjernicima podrijetlom iz BiH koji žive u Hrvatskoj da se pripreme za popis stanovništva od 1. do 15. listopada 2013. godine.

Budući da veliki broj Hrvata katolika boravi i živi diljem Hrvatske, biskupi HBK potiču sve koji su prognani, raseljeni, privremeno iseljeni izvan BiH, neka sukladno zakonu, pođu u svoje mjesto rođenja i odgovorno pristupe popisu pučanstva. Poziv koji potpisuje Tajništvo HBK prenosimo u cijelosti.

„Polovicom srpnja Tajništvo Biskupske Konferencije Bosne i Hercegovine (BK BiH) objavilo je kako će od 1. do 15. listopada 2013. biti proveden opći popis stanovništva u Bosni i Hercegovini. Budući da se radi o važnom događaju za Crkvu i hrvatski narod u toj zemlji, biskupi su pozvali vjernike da na vrijeme priprave potrebne važeće osobne dokumente i da se odazovu na popis stanovništva. Jer, „moralna je obveza svakog katolika javno očitovati svoju vjersku pripadnost i uvijek se izjasniti katolikom. A časna je obveza čuvati i njegovati svoj narodni identitet“, stoji u priopćenju Tajništva BK BiH. Ovaj poziv upućen je prvenstveno žiteljima s područja Bosne i Hercegovine. Ali, tu mogućnost imaju i svi drugi katolici i drugi građani iz BiH koji trenutačno žive u Republici Hrvatskoj (RH) ili drugdje u inozemstvu. Budući da veliki broj Hrvata katolika boravi i živi diljem RH, ovim kratkim priopćenjem potičemo sve koji su prognani, raseljeni, privremeno iseljeni izvan BiH, neka sukladno zakonu, pođu u svoje mjesto rođenja i odgovorno pristupe popisu pučanstva. Time doprinose da BiH bude i ostane i zemlja Hrvata, jednoga od njezinih konstitutivnih naroda.

Popis stanovništva nije novost našega vremena. Sveto Pismo izvješćuje o sličnom popisu na koji su se odazvali nazaretski stanovnici Marija i njezin zaručnik Josip. Oni su, naime, pošli u Betlehem da se podvrgnu odredbi cara Augusta o „popisu svega svijeta“, kako piše sveti Luka (Lk 2,1). Potiču se, dakle, vjernici iz BiH koji su se privremeno ili trajno doselili na području RH, neka sukladno zakonu „pođu u svoj grad“ i odgovorno pristupe planiranom popisu stanovništva. Na to imaju pravo dok imaju državljanstvo BiH. Ali, moraju biti prijavljeni prije popisa. Neka se, dakle, na vrijeme prijave, do 1. listopada 2013., i neka se u svoje doba odgovorno odazovu i popune rubrike formulara za popis stanovništva. Time će pokazati ljubav prema vjerskim i nacionalnim korijenima, kao i dužnost kako čuvati očevinu i baštinu rodnoga kraja. U duhu one drevne mudrosti: „Tuđe poštuj, svojim se diči“. Tajništvo HBK

Skip to content