Posjet nadbiskupa Devčića riječkom Islamskom centru
Kategorija:
Vijesti


Riječki nadbiskup Ivan Devčić s predstavnicima Ordinarijata 4. srpnja posjetio je Islamski centar u Rijeci gdje ih je dočekao glavni imam riječki Hajrudin ef. Mujkanović sa suradnicima. Obojica čelnika vjerskih zajednica u Rijeci složili su se da je ovaj susret zapravo samo nastavak dobre suradnje Katoličke crkve i Islamske zajednice na ovim prostorima. 

Prije točno dva mjeseca nadbiskup nije mogao sudjelovati na otvorenju Islamskog centra zbog pastoralnog pohoda izvan Hrvatske pa je ovo bio prvi službeni posjet. Nakon ulaska u sveti prostor džamije i tumačenja vjerskih simbola, imam i nadbiskup uputili su i poruku javnosti pred brojnim okupljenim novinarima.

„Ovim pohodom želimo posvjedočiti bratsku povezanost nas koji predstavljamo Katoličku i Islamsku zajednicu u Rijeci. Želimo na taj način uputiti i svim našim vjernicima poziv na međusobno uvažavanje i njegovanje zajedništva i suživota, na zauzimanje za svjedočenje u našem društvu zajedničkih nam vrijednosti, kao i na poštivanje različitosti“ istaknuo je nadbiskup Devčić.  

Riječki imam Mujkanović potvrdio je zajedničke vrijednosti koje vjernici moraju svjedočiti u društvu. „Vjerujem da će ovaj Islamski centar kao i mnogi drugi vjerski objekti, bez obzira koje provenijencije bili, biti mjesto okupljanja, mjesto međureligijskog dijaloga, suživota i ljubavi jedni prema drugima. Iako niste osobno mogli sudjelovati na otvorenju ovog centra prije dva mjeseca, jedna od najvećih delegacija koja je bila na otvorenju bila je ona predstavnika Katoličke crkve, odnosno Riječke nadbiskupije i Vaših poslanika. Vjerujem i da je Islamski centar već ostvario svoj cilj i da će i dalje biti još jedan svjetionik u nizu mnogih svjetionika u našem gradu Rijeci i da će i naš grad i županija biti i dalje mjesto dijaloga i suživota“, rekao je imam.

Nadbiskup je podsjetio da kršćane i muslimane povezuju zajednički vjerski korijeni, vjera u jednoga Boga, ljubav prema čovjeku i svemu stvorenom i mnoge druge vrijednosti. „Sve je to temelj za naše međusobne dobre odnose i suradnju oko bitnih pitanja suvremenog čovjeka i svijeta. Ako imamo na umu da gotovo polovica čovječanstva danas slijedi učenje Biblije i Kurana, postaje nam jasno koliko je važna suradnja i međusobno uvažavanje između predstavnika tih dviju religija. U skladu s time želim citirati misao teologa Hansa Künga da nema mira u svijetu bez mira među religijama. Neka u tom smislu ovaj susret bude mali doprinos izgradnji mira i suživota na ovim našim prostorima na kojima obitavaju predstavnici ne samo kršćanske i islamske vjeroispovijesti nego i drugih vjerskih i svjetonazorskih opredjeljenja“, poručio je nadbiskup.

Sudionici susreta su razgledali novi centar koji u suvremenom i decentnom duhu nudi brojne pogodnosti za okupljanje islamske zajednice i različite vrste susreta. Pored ostalog bit će pogodniji i za karitativno djelovanje. Centar je otvoren i turistima koji ne dolaze iz vjerskih razloga, a u ovim mjesecima kroz njega dnevno prođe dvjestotinjak ljudi. Na kraju susreta servirana je tradicionalna kava s bosanskim specijalitetima i razmijenjeni prigodni darovi

Skip to content