Portret Maksa Peča na zidu sjemeništa
Kategorija:
Vijesti


Maks Peč, živa enciklopedija Sušaka i Rijeke, dobio je svoj portret u krugu bogoslovnog sjemeništa Ivan Pavao II. Naslikan je na dvorišnom zidu, uz portrete pape Ivana Pavla II., časne sestre Marije Krucifikse Kozulić i nadbiskupa Josipa Pavlišića.

 

Autor zidnih slika je Eduardo Filipović SEC, autor mnogih zanimljivih grafita i murala na riječkim ulicama. – Otkud ja u ovom izabranom društvu? – čudio se iznenađeni Maks Peč kad ugledavši svoj portret. Prikazan je sa značkom Plivačkog kluba “Primorje”, čiji je bio dugogodišnji tajnik.

Maks Peč, rođen 1914. godine, bio je svjedokom zbivanja koja su ostavila traga u životu Rijeke i Sušaka tijekom minulog i ovog stoljeća. Graditelj i projektant, gospodin Makso je bio sudionik događaja koji su obilježili gradsku povijest. Vitalan, duhovit i iznimno zanimljiv sugovornik Maks Peč je vjerojatno najstariji aktivni novinar, koji više desetljeća piše iz broja u broj za nadbiskupijski časopis “Zvona”, ali i neke druge listove. Rođak je sv. Leopolda Mandića, a prijateljevao je s mnogim istaknutim ljudima o kojima zna tkati zanimljive priče.

Goran Moravček (http://fluminensia.org/dnevno/portret-stogodisnjaka-na-zidu)

Skip to content