Pomagati je lako
Kategorija:
Vijesti


Caritas Riječke nadbiskupije u svojim je prostorijama 26. studenog održao konferenciju za novinare na kojoj su predstavljene božićne aktivnosti i rad ustanova koje djeluju u okviru Caritasa. Predstavnik trgovina Lidl Tomislav Šapina podsjetio je na aktualnu akciju Hrvatskog Caritasa i Lidl-a koja je započela već 22. listopada i trajat će do 12. prosinca.

Do sada je u trgovinama Lidl prikupljeno 30 000 proizvoda koje su donirali građani, a na kraju akcije Lidl će dodati još proizvoda u vrijednosti od 100 000 kuna. Tom će akcijom namirnice i druge potrepštine preko nacionalnog i biskupijskih Caritasa doći u najpotrebnije obitelji diljem Hrvatske.

Predstavnik Hrvatskog Caritasa Boris Peterlin u duhu slogana akcije koja se provodi s Lidlom istaknuo je kako je „Pomagati doista lako“. To pokazuju i drugi projekti Caritasa kojima je cilj senzibilizirati društvo i podići svijest solidarnosti. Svatko može pomoći, makar i malim prilogom.

Uz ravnatelja nadbiskupijskog Caritasa mons. Nikolu Uravića, na konferenciji su sudjelovale voditeljice 4 ustanove koje djeluju u okviru nadbiskupijskog Caritasa i brinu o siromašnima, beskućnicima, žrtvama nasilja i umirućima: Kuća utočišta sestara Milosrdnica, Prihvatilište za beskućnike Ruže sv. Franje, Dom sv. Ane za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja i hospicij Marija Kozulić. Uz Riječku nadbiskupiju, pomoć u radu ovih karitativnih ustanova pružaju i svjetovne institucije, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka pa i nadležna ministarstva, ali i donatori.

Vilma Mlinarić, s. Emanuela Rakocija, s. Suzana Samardžić i s. Danijela Orbanić ukratko su predstavile rad ustanova koje vode i istaknule da je u radu s korisnicima ipak najvažnija ljubav prema čovjeku, jer često je potrebno mnogo razumijevanja, suosjećanja i strpljenja. Svaka od ovih ustanova tijekom godine pomogne stotinjak ljudi.

Caritas Riječke nadbiskupije pokazuje i veće brojke, na što je podsjetio mons. Uravić. Samo za Božić i Uskrs podijeli se 2000 paketa s hranom i osnovnim potrepština. Pomoć od Božićne akcije u suradnji s Hrvatskim Caritasom primi 50 obitelji. Redovito mjesečno po hranu i u savjetovalište dolazi 270 osoba, 284 osobe dobile su u protekloj godini pomoć u ortopedskim ili drugim medicinskim pomagalima, 223 osobe preko nadbiskupijskog Caritasa nabavilo je namještaj, a sustavom kumstava na daljinu pomoć stiže u 57 obitelji.

Pomagati je lako, potvrdili su svi sudionici konferencije za novinare, zahvalivši svim donatorima i izrazivši nadu da će radu Caritasa i dalje pomagati mnogi ljudi dobre volje.

Skip to content