Pogreb mons. Josipa Manjgotića
Kategorija:
Vijesti

“Naš se dragi pokojnik na kraju svog života, primanjem sakramenta pomirenja i bolesničkog pomazanja, zadnji put na svome zemaljskom proputovanju iz svojih padova ustao. Zato vjerujemo da je, po Božjem milosrđu, uspravan i čvrst stao pred Gospodina i čuo njegov posljednji poziv neka uđe u radost gospodara svoga“, rekao je nadbiskup Ivan Devčić predvodeći misu zadušnicu nakon pogreba mons. dr. Josipa Manjgotića 2. travnja u njegovu rodnom Gradu Grobniku.

 

„Kao što su mu mnogi za vrijeme zemaljskog proputovanja pomagali da čuje i odgovori na Božje pozive, tako mu i mi sada, kada mu je upućen konačni poziv, želimo svojim molitvama pomoći kako bi radosno, bez ikakva straha, odgovorio: Evo me, Gospodine, sluga tvoj sluša!“

Uz rodbinu i prijatelje, brojni su svećenici došli oprostiti se od svog kolege, mnogima od njih bio je profesor Kanonskog prava na Teologiji u Rijeci. “Kanonsko pravo znao je povezati sa stvarnim životom unoseći često i dozu zdravog humora”, rekao je predstojnik Teologije u Rijeci dr. Božidar Mrakovčić na ukopu pokojnka na grobničkom groblju.   

Nadbiskup je u propovijedi podsjetio da se pokojnom umirovljenom svećeniku zdravstveno stanje tijekom Korizme sve više pogoršavalo, da bi iznenada kulminiralo upravo u Velikom tjednu. Nakon što je s Gospodinom živio primajući sakramente, na poseban se način Kristu pridružio po sakramentu svetoga reda, a na kraju života i trpljenjem u bolesti.

Nadbiskup se okupljenima obratio poticajnim riječima. „Nama neka ovaj život i ova smrt svećenika Josipa Manjgotića bude poticajom da sav svoj život shvatimo i prihvatimo kao odgovor na mnoge Božje pozive koje nam on ne prestaje upućivati, kako bismo jednog dana mogli dobiti ulaznicu za ulazak u radost nebeskog Gospodara.“

Na životopis kolege svećenika Pepića podsjetio je mons. Ivoslav Linić. Svećenik Riječke nadbiskupije, teolog i pravnik mons. dr. Josip Manjgotić, Pepić, preminuo je na Uskrs, 31. ožujka, u Svećeničkom domu u Rijeci. Rođen 2. rujna 1940. u Gradu Grobniku, sin Stjepana i Josipe rođ. Kundić, mons. Manjgotić u 49 godina svećeničkog služenja bio je župnik i profesor te dugogodišnji pravnik na Interdijecezanskom ženidbenom sudu u Riječkoj nadbiskupiji. Doktorirao je Kanonsko pravo 1970. na Gregoriani u Rimu te po povratku predavao na Teologiji u Rijeci. Posebno ga pamte župljani Sušaka, župe sv. Ćirila i Metoda kojom je upravljao više od trideset godina, od 1978. do 2010. kada je otišao u mirovinu.

Prvu službu u Riječkoj nadbiskupiji preuzeo je 1969. godine u riječkom bogoslovnom sjemeništu gdje je godinu dana bio ekonom. Župu u Bakru vodio je od 1970. do kraja 1976. godine, a zatim na godinu dana privremeno upravljao župom Volosko te krajem 1977. odlazi na Sušak i ubrzo postaje župnik.

Skip to content