Pet godina Nadbiskupijske glazbene škole
Kategorija:
Vijesti

Riječka Nadbiskupijska škola za crkvenu glazbu susretom crkvenih glazbenika, suradnika i polaznika škole 26. listopada proslavila je petu obljetnicu djelovanja. U dvorani Nadbiskupskog doma, nadbiskup Ivan Devčić poticajnim riječima čestitao je svima koji su uključeni u rad škole, posebno voditeljici mr. art. Andrejki Srdoč Geraci i njezinom suprugu, dirigentu i skladatelju Giovanniu.

„U ovih pet godina djelovanja škole svi smo postali svjesniji njezina značenja i svjesniji uloge koju crkvena glazba ima u liturgiji. Cilj je škole usmjeriti razvoj liturgijske glazbe u našim župama sukladno smjernicama Drugog vatikanskog koncila. Moram reći i da je po tom pitanju potrebno još puno toga učiniti“, rekao je nadbiskup potičući daljnji rad voditelja i polaznika.

Nakon pjesme Nadbiskupijskog zbora te molitve i uvodnih riječi nadbiskupa, predavanje pod naslovom „Osnivanje škola za crkvenu glazbu u Hrvatskoj nakon Drugog vatikanskog koncila – uloga i zadaće“ održala je dr. s. Katarina Koprek, profesorica na KBF-u u Zagrebu. Govorila je općenito u ulozi glazbe u liturgiji te o zadaći nadbiskupijskih škola i povjerenstva za glazbu da smjernice Drugog vatikanskog koncila prenesu na župne zborove i zborovođe. Nakon što je još 60-tih godina prošlog stoljeća u Zagrebu osnovan Institut za crkvenu glazbu, s početkom ovog stoljeća glazbene škole osnovane su u Varaždinu, Đakovu i Rijeci, a preporuka je da svaka biskupija ima barem povjerenstvo koje će brinuti za to područje. „Škola za liturgijsku glazbu treba ostvarivati ciljeve evangelizacije i pastorala. Liturgijska glazba nije samo pjevanje i sviranje, ona mora biti u službi liturgije, pratiti liturgijske čine, davati im svečani ton i poticati zajedništvo vjernika“, objasnila je dr. Koprek.

Voditeljica Škole, mr. Srdoč Geraci prisjetila se prvih koraka osnivanja Škole pri čemu je osnovna motivacija bila potaknuti ispravno shvaćanje, razumijevanje i izvođenje skladbi kako bi one bile u službi liturgije. „Vidjevši da je praksa crkvenih zborova u župama nadbiskupije šarolika željeli smo da se dogodi jedan crkveno-glazbeni pokret, da se glazbi u liturgiji dadne njezino pravo mjesto i značenje, da se podigne svijest pjevača i svirača, ujednače izvedbe. Zbog toga smo pokrenuli tečajeve edukacije i susreta crkvenih glazbenika, a iz tih susreta nastala je i Škola.“ Vrhunac dosadašnjeg rada bio je Nadbiskupijski euharistijski kongres 2010. godine na kojemu je, misu koju je za tu priliku skladao mo. Geraci, zajedno pjevalo 600 pjevača iz svih župa Riječke nadbiskupije.

Nadbiskupijsku školu za crkvenu glazbu mogu upisati glazbeni početnici, koji će u njoj dobiti osnovnu glazbenu edukaciju. Drugi stupanj namijenjen je onima koji su već prošli glazbenu formaciju, ali mogu dobiti dodatnu edukaciju o glazbi u liturgiji te se specijalizirati kao orguljaši ili zborovođe.

Dobra iskustva koja su u školi doživjeli posvjedočili su i neki od polaznika. Na kraju susreta mr. Srdoč Geraci  podijelila je diplome četvorici polaznika koji su ove godine uspješno završili višegodišnje školovanje. Istaknula je da je u ovih pet godina Školu pohađalo stotinjak učenika. No, za budućnost Škole bit će potrebna intenzivnija suradnja sa župnicima jer oni su ti koji bi trebali potaknuti i poslati župljane na edukaciju kako bi kasnije i djelovali u župi. „Većina je polaznika do sada došla samoinicijativno, ali bez suradnje sa župama Škola ne može ispuniti svoj smisao“, zaključila je voditeljica.

 

Skip to content