Održan 2. seminar misijskih animatora
Kategorija:
Vijesti


Seminar za animatore u misijskim zajednicama Riječke nadbiskupije održan je 5. listopada u prostorijama župe sv. Ivana Krstitelja u Rijeci. Susret je započeo misom koju je predvodio Antun Štefan, Nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih dijela u Republici Hrvatskoj.

 

U svojoj propovijedi posebno je istaknuo poruku Evanđelja „Radujte se što su vam imena zapisana na nebesima“ (Lk 10, 17-24) upućenu sedamdeset i dvojici Isusovih apostola misionara. Upravo te riječi bile su poticajna uvertira za predavanje nastavljeno u dvorani Caritasa Riječke nadbiskupije koje je uz ravnatelja PMD u Riječkoj nadbiskupiji Kristijana Zebe i suradnice Andreje Kunštek, vodio vlč. Štefan.

„Dirnut sam što kod vas misijska djela kreću, to znači da je Isus u vama i radite to jer volite Isusa. Što ste poput Isusovih apostola spremni širiti Evanđelje jer kao što Isus apostolima nije dao novac da grade samostane i crkve, nego ih je poslao propovijedati i ljude liječiti, tako i vas sada šalje, smatrajući da nije dovoljna samo propovijed s oltara, nego čovjek koji živi s Kristom i svjedoči vjeru svojim životom u obitelji, radnoj okolini, crkvenoj zajednici, pa i odlaskom u daleke zemlje siromašne kruhom i vodom, ali čiji osmjeh na licima govori o pravom bogatstvu kojeg čini čisto srce ispunjeno Kristovom ljubavlju i vjerom u Njegovu providnost.“ – rekao je vlč. Štefan i tako potaknuo buduće misijske animatore da se uključe u ovo poslanje.

Seminaru čije su teme bile Svjetski dan misija (Misijska nedjelja) koja se ove godine slavi 20. listopada i Djelo sv. Djetinjstva, čiji se dan slavi 6. Siječnja, odazvale su se odgojiteljice u vjeri iz dječjih vrtića Riječke nadbiskupije, novi animatori koji žele udahnuti misijski duh u svojim župama i postojeći voditelji misijskih župnih zajednica Riječke nadbiskupije. Predstavljen je plan događanja za tjedan uoči misijske nedjelje koji će se održavati u mnogim župama i avetištu Majke Božje Trsatske. Tjedan započinje 14. listopada i završava 20. listopada svečanim misnim slavljem.

Seminaru misijskih animatora prethodilo je održavanje prvog  Županijskog stručnog vijeća za vjeroučitelje u osnovnim školama. OŠ „Nikola Tesla“ i OŠ „Vladimir Gortan“, 4. listopada ugostile su ravnatelja PMD Kristijana Zebu i misijsku suradnicu Andreju Kunštek koji su ispred 50 vjeroučitelja iznijeli plan i program Povjerenstva za misije Riječke nadbiskupije za pastoralnu godinu 2013./2014. godinu.

Ivanka Lakota

Skip to content