Odati priznanje nevinim žrtvama
Kategorija:
Vijesti

Svećenički dan

Svećenici Riječke nadbiskupije i Gospićko-senjske biskupije 25. lipnja susreli su se u Delnicama, proslavljajući tako tradicionalni Svećenički dan. Posjetili su i druge župe Delničkog dekanata, Lokve, Lič, Mrkopalj, i Ravnu Goru i u svakoj od njih se prisjetili svećenika koji su u tim župama stradali u vrijeme Drugog svjetskog rata. 

„Željeli smo se u 1700. obljetnici slobode kršćanstva i završetka ere mučenika prisjetiti onih koji su još u prošlome stoljeću umrli mučeničkom smrću. U ovom našem području još uvijek je problematično o tome pričati i teško je doći do svih vjerodostojnih podataka, stoga su i ovi susreti poticaj da na tome poradimo. Odati priznanje nevinim žrtvama, to je naša ljudska i kršćanska dužnost“, rekao je gospićko-senjski biskup Mile Bogović uvodeći u cjelodnevno druženje koje je započelo molitvom trećeg časa u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Delnicama.

Svećenike je pozdravio i riječki nadbiskup Ivan Devčić istaknuvši kako je važno ne zaboraviti ljude koji su svoj život dali svjedočeći vjeru. Domaćin u Delnicama, župnik i dekan mons. Stanislav Kovačić prisjetio se delničkog župnika Ladislava Šporera kojeg su komunisti ubili na Badnjak 1941. godine, dodavši kako je u Delnicama taj događaj još uvijek obavijen velom šutnje.

U Lokvama su se svećenici prisjetili ubijenog Andrije Loušina, u Liču Josipa Pretnera, u Mrkoplju Stjepana Horžića te u Ravnoj Gori Vjekoslava Gržanića. Svi su oni bili svećenici, župnici ili kapelani,  koji su služili svom narodu, ali su iz ideoloških razloga bili smetnja. „Trebamo se suočiti s tim činjenicama i raditi na tome da se sazna istina. Nepravdu ne smijemo podržavati, njihova lica moraju biti osvijetljena. Ne smijemo manipulirati žrtvama, njihovim brojem i okolnostima, zato je bitno prikupiti točne podatke. I Država bi to trebala ozbiljnije shvatiti“, rekao je biskup Bogović.

Svjedočeći i jačajući svećeničko zajedništvo, svećenici dviju biskupija već desetu godinu zaredom proslavili su zajedno Svećenički dan prisjećajući se i na taj način da su do prije deset godina zajedno služili u istoj Riječko-senjskoj nadbiskupiji. 

Skip to content