“Od zrna do slike” pobjednik Festivala hrvatskog vjerskog filma
Kategorija:
Vijesti


Pobjednik ovogodišnjega četvrtog po redu Festivala hrvatskih vjerskih filmova je dokumentarni film redatelja Branka Ištvančića «Od zrna do slike» koji prikazuje žene na sjeveru Vojvodine što od slame izrađuju fascinatne slike. Festival je tradicionalno održan u Svetištu Majke Božje Trsatske 30. svibnja i 1. lipnja. Prema riječima osnivača Festivala, redatelja Bernardina Modrića riječ je o osobenoj i poetičnoj priči o “slamarkama” koje
  povezuju autonomne vrijednosti naivne umjetnosti s tradicionalnim vrijednostima života čije se osnovno uporište nalazi u vjeri.

Festivalski žiri kojim je predsjedala redateljica i TV-urednica Ljiljana Bunjevac-Filipović dodijelio je redatelju Ištvančiću i nagradu za najboljega redatelja naglasivši da u  njegovom redateljskom postupku dolazi do izražaja savršeno poznavanje filmskog jezika te objedinjavanje svih autorskih doprinosa u jednu koherentnu cjelinu. Žiri u kome su bili još TV-autor Miroslav Mahečić, teatrologinja Sanja Nikčević, filmski kritičar «Radio Marije» iz Novoga Sada Dejan Dabić i trsatski franjevac fra Zoran Bibić najboljim su scenarijem proglasili rad Jasminke Domaš i Milke Jauk-Pihak za film “Vesdin” čija kompleksna priča otkriva jedan nedovoljno poznat, ali bez ikakve sumnje izuzetan znanstveni i misionarski rad.

 

Nagrada za najbolje snimateljsko ostvarenje pripala je Tvrtku Mršiću i Jošku Boiću za film “Poljički pastir u pastvi Gradišća” čija je kamera, prema riječima žirija, znalačkim korištenjem svjetla, kompozicije i rakursa dodatno približavala gledatelju zanimljivu ličnost don Stipe Mlikotina. Skladatelj u čak pet filmova iz ovogodišnje konkurencije Emilio Kutleša  dobio je nagradu za najboljega skladatelja, a raznovrsnost montažnih postupaka u kombiniranju obilja najraznovrsnijeg sadržaja u umjetnički relevantnu cjelinu u filmu “Vesdin” donijela je montažeru Nenadu Vukoviću festivalsku nagradu, odlučio je žiri koji je osobito pohvalio napor mladih autora filmova “Kranjčecovi” i “Dobri duh Đakova”  za koje su dobili posebne diplome.

U svom zaključnom izvješću žiri je istaknuo da je ovoj vrsti filmova potrebna dodatna društvena podrška u financijskom i medijskom smislu. Autori bi se na taj način motivirali da se u većoj mjeri bave vjerskim filmom što bi doprinijelo boljoj i raznovrsnijoj produkciji te njihovoj većoj gledanosti. Slični su bili i zaključci održane rasprave o potrebi pokretanja katoličke televizije koja bi se trudila davati cjelovitu i objektivnu sliku stvarnosti, promovirati kršćanske i pozitivne vrijednosti koje su i općeljudske. Ta TV ne može biti volonterska, nego utemeljena na radu profesionalaca. Osobito je značajna ideja ovoga skupa da se pokuša formirati fond pri HBK-a ili pri nekoj drugoj ustanovi kršćanskog svjetonazora koji bi poticao audio-vizualno stvaralaštvo s katoličkim vjerskim temama. Selektor Festivala, Bernardin Modrić za ovogodišnji je odabrao filmove koji prikazuju kulturološku stranu crkvenog djelovanja na našim prostorima te o značajnim ljudima Crkve u Hrvata.

Helena Anušić

Skip to content