Obnova vjere i crkve
Kategorija:
Vijesti


Župa Ledenice proslavila je svoju zaštitnicu Gospu Karmelsku 16. srpnja svečanim misnim slavljem kojeg je predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić. Da je župni blagdan uvijek i poticaj na obnovu, duhovnu i izvanjsku, pokazali su svojim primjerom župljani i župnik Matija Žugaj.

Uoči blagdana nevelika župna crkva temeljito je uređena, od okoliša do unutrašnjosti. Elektrificirana su zvona, obnovljene klupe i postavljen novi drveni oltar, kojega je nadbiskup blagoslovio. Svu obnovu financirala je lokalna zajednica, župljani, Udruga za očuvanje narodnih običaja Ledenica i uprava Novog Vinodolskog na čelu s gradonačelnikom Olegom Butkovićem koji je sudjelovao na misi i proslavi. U svečanom tonu na misi su sudjelovala i djeca obučena u narodne nošnje.

Uz izvanjsku, vidljiva je bila i duhovna obnova. Nadbiskup je pričestio i krizmao dvoje djece obitelji Frković. Ivan je primio sakrament potvrde, a Katarina prvu svetu pričest. Za maleno mjesto u vinodolskom zaleđu sa svega nekoliko stotina stanovnika to je bio značajan događaj. Nadbiskup je okupljenim župljanima ponovio poziv Benedikta XVI. u Godine vjere da svoju vjeru produbljuju čitanjem Svetog pisma i dokumenata Drugog vatikanskog sabora. Podsjetio je da je jedna od najočitijih promjena nakon Sabora bila ona liturgijska nakon koje je svećenik kod slavlja euharistije okrenut prema narodu kako bi ukazao na dimenziju zajedništva naroda Božjeg i predokus zajedništva s Bogom. „Zbog toga crkve poput ove često imaju velike stare oltare uz sam zid svetišta i pomične drvene oltare bliže narodu koji su dodani nakon Drugog vatikanskog sabora.“

Nadbiskup je vjernike pozvao da vjeru upoznaju, produbljuju, po njoj žive i prenose ju budućim naraštajima. „Vjera se prenosi jedino svjedočenjem. To znači da nakon što smo ju upoznali po njoj moramo i živjeti. I samo osobnim primjerom prenijeti ćemo ju na svoje potomke, na buduće naraštaje“, rekao je nadbiskup. 

Skip to content