Obljetnica smrti o. Srećka Badurine
Kategorija:
Vijesti


O. Srećko Badurina TOR, franjevac trećoredac i blagopokojni šibenski biskup preminuo je 17. rujna prije 17 godina. U samostanu franjevaca trećoredaca u župi sv. Franje na Pehlinu
  obljetnica je obilježena euharistijom koju je predvodio novi provincijal o. Nikola Barun. Nakon mise, u crkvi je predstavljena knjiga „Stopama pastira“ u kojoj su sabrana pisana djela o. Srećka, a uredio ju je njegov brat fra Ante Badurina TOR.

Čovjek sveta života, profesor moralnog bogoslovlja, duhovnik, propovjednik te kasnije šibenski biskup, bio je i prvi poglavar samostana sv. Franje Asiškoga na Pehlinu i najzaslužniji za njegovo osnivanje.

U propovijedi je o. Barun podsjetio na životni put omiljenog šibenskog biskupa koji je posljednjih godina svojeg života upravljao biskupijom zahvaćenom srpskom agresijom. Baš u tim vremenima pokazao se kao pastir koji brine za svoje stado, prvi je odlazio na mjesta koja je pogodila granata. Šibenskom biskupijom upravljao je od 1987. do 1996. godine. U samostanu na Pehlinu u Rijeci proveo je 10 godina, od 1976. do 1986. godine. Uz predavački i pastoralni rad, o. Srećko intenzivno je sudjelovao u životu riječke metropolitanske Crkve. Tri godine bio je i duhovnik u bogoslovnom sjemeništu. Propovjednik je pozvao vjernike na molitvu za postupak njegovog proglašenja blaženim.

Knjigu sa sabranim pisanim djelima o. Srećka predstavili su dr. don Ivan Bodrožić, profesor na KBF-u u Zagrebu, dr. Milan Špehar, profesor na Teologiji u Rijeci i autor fra Ante. U Uvodnim riječima fra Vice Blekić podsjetio je kako je ovo već sedma knjiga o nezaboravnom franjevcu i biskupu, i svaka od njih je dragocjeno svjedočanstvo njegova života. Knjiga „Stopama pastira“ donosi sto trideset i šest pisama, propovijedi, intervjua, homilija, izjava medijima, poruka i bilješki blagopokojnog biskupa.

Skip to content