Obitelji-budite jezgra vjerske obnove društva
Kategorija:
Vijesti

Obiteljska škola Riječke metropolije

U hotelu „Excelsior“ u Lovranu je 18. listopada započela 11. Obiteljska škola Riječke metropolije, vikend-program kojem je svrha poučavati, izgrađivati, podržavati i povezivati obitelji u njihovim nastojanjima, željama i htijenju da rade na poboljšanju života i vjere sebe samih, društva i župe. Organizator, Odbor za obitelj Riječke metropolije, postavio je kao cilj ovogodišnje Škole „posvijestiti važnost i ulogu obiteljskog zajedništva za zdravu vjeru“.

Na početku Škole svim sudionicima – 61 obitelji sa 144 djece iz 4 biskupije koje čine Riječku metropoliju – obratio se riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić. Apelirao je na okupljene obitelji: „Dragi roditelji, drage obitelji, budite jezgra vjerske obnove našega društva! Moramo pokazati kako je lijepo živjeti kršćansku obitelj. Neka ovo bude skup promišljanja o vjeri i ispitivanja sebe te kako tu vjeru prenosimo na svoju djecu i svoju okolinu, kako živimo vjeru u svojoj svakodnevici.“

Predstojnik Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije vlč. Ivan Nikolić dao je okupljenima tehničke upute kako bi se Škola odvijala u najboljem redu, nakon čega su se sudionici Obiteljske škole podijelili u radionice s ciljem boljeg međusobnog upoznavanja.

Tri predavanja na temu skupa „Obitelj nas uči vjerovati – Obiteljsko zajedništvo za pravu vjeru“ održao je fra Žarko Relota, župnik splitske župe sv. Stjepana i stručnjak za obiteljski pastoral. U prvom je predavanju govorio o važnosti poučavanja unutar kruga obitelji te o tome kako roditelji trebaju biti poučeni da bi mogli to znanje predavati svojoj djeci. U drugom predavanju analizirao je kako obitelj može i treba educirati u svojoj okolini, pa čak i same službenike Crkve, a u trećem o važnosti unutarnje povezanosti u obitelji kako bi se njeni članovi mogli oduprijeti vanjskim čimbenicima.

Nakon svakog predavanja o iznesenom se razgovaralo u manjim skupinama, a da bi se roditelji mogli mirno posvetiti radu za njihovu je djecu bilo organizirano čuvanje u kreativnim dječjim radionicama. Djeca su svoje uratke predstavili tijekom zajedničkog druženja svih obitelji u subotu navečer. Tijekom Obiteljske škole je Dražen Vukotić, član organizacijskog odbora građanske inicijative „U ime obitelji“, predstavio je inicijativu i njene dosadašnje aktivnosti, kao i planove za budućnost.

Sudionike Škole kroz tri su dana posjetila i ostala trojica biskupa Riječke metropolije. Krčki biskup Valter Župan posjetio ih je u subotu ujutro, ohrabrio u radu i podijelio svoj blagoslov. Biskup gospićko-senjski Mile Bogović predvodio je euharistijsko slavlje u subotu navečer, dok je porečki i pulski biskup Dražen Kutleša predslavio nedjeljnu misu 20. listopada, kojom je i završila Obiteljska škola.

Walter Salković

Skip to content