Novi papa: Franjo
Kategorija:
Vijesti

Nadbiskup Devčić: Očito je da se u Crkvi u novom vremenu događaju znakovite i proročke promijene

Novi je Papa izabrao ime Franjo – Kardinal Jorge Mario Bergoglio (76), isusovac, nadbiskup je Buenos Airesa i dolazi iz Argentine. Njegovo ime, 13. ožujka oko 20.15 sati objavio je prvi kardinal iz reda đakona Jean-Louis Tauran nakon što je na svečano urešenoj loži vatikanske bazilike tradicionalno izrekao na latinskom: “Habemus Papam!” (Imamo Papu!) i time obznanio da su kardinali elektori na konklavama izabrali novog papu. Nakon izbora novog pape, riječki nadbiskup Ivan Devčić iznio je prve dojmove i očekivanja od Franje I. „Ovo je još jedan povijesni događaj za Katoličku crkvu. Po prvi puta papa dolazi s jednog drugog kontinenta, ne iz Europe. Kao što su u povijest ušli i njegovi prethodnici. Papa Ivan Pavao II. bio je prvi ne-Talijan nakon dugo godina, Benedikt XVI. nastavio je tu tradiciju, a i on je u povijest ušao zbog svojevoljnog odreknuća od papinske službe. Očito je da se u Crkvi u novom vremenu događaju znakovite i proročke promijene.

Znakovito je i što je novi papa izabrao ime Franjo iako je isusovac. Izabrao je ime osnivača franjevačkog reda i time označio opredjeljenje za evanđeosku opciju siromaštva, karakterističnu za Latinsku Ameriku. U svom prvom obraćanju stavio je naglasak na molitvu i tišinu. Iz tog prvog njegovog nastupa možemo iščitati karakteristike isusovačke duhovnosti. Od njega možemo očekivati da će favorizirati pučku pobožnost, što je već ranije isticao. To će biti sredstvo nove evangelizacije.

U tom prvom nastupu posebno je uočljiva bila njegova jednostavnost i skromnost. Pokazao se dakle kao blizak narodu, kao što je to bio Ivan Pavao II., a prije njega i Ivan Pavao I. i Ivan XXIII. Pored toga, znamo da je diplomirao kemiju, dakle poznato mu je iskustvo empiričkih znanosti. Stoga je za očekivati da će imati senzibilitet za svijet znanosti i dijalog sa znanstvenicima.

Iz svega navedenog, možemo zaista vjerovati da je Duh Sveti Crkvi podario papu kakav joj je u ovim vremenima potreban“, rekao je nadbiskup Devčić.

Isusovac Jorge Mario Bergoglio doktorirao je u Njemačkoj. Ima sveučilišnog iskustva (rektor filozofsko-teološkog fakulteta u San Miguelu). Biskupom postaje 1992., a 1997. imenovan je koadjutorom nadbiskupom Buenos Airesa. Bio je predsjednik Argentinske biskupske konferencije od 2005. do 2011. Imenovan kardinalom 2001. godine. Član je Kongregacije za bogoslužje i sakramente, Kongregacije za kler, Kongregacije za institute posvećenog života i družbe apostolskog života, Papinskog vijeća za obitelj i Papinske komisije za Latinsku Ameriku

{youtube}WU3TSW7-T2A{/youtube}

Skip to content