Nedjelja Krista Kralja i nas pita kome smo vjerni

 

I vi ste stavljeni na raskršće: pozvani ste odabrati!

“Stajao je ondje narod i promatrao. A podrugivali se i glavari govoreći: »Druge je spasio, neka spasi sam sebe ako je on Krist Božji, Izabranik!« Izrugivali ga i vojnici, prilazili mu i nudili ga octom govoreći: »Ako si ti kralj židovski, spasi sam sebe!«A bijaše i natpis ponad njega: »Ovo je kralj židovski.«

Dobri razbojnik
Jedan ga je od obješenih zločinaca pogrđivao: »Nisi li ti Krist? Spasi sebe i nas!«  A drugi ovoga prekoravaše: »Zar se ne bojiš Boga ni ti, koji si pod istom osudom?  Ali mi po pravdi jer primamo što smo djelima zaslužili, a on – on ništa opako ne učini.«  Onda reče: »Isuse, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje.«  A on će mu: »Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju!«” Lk 23, 35 – 43

Dragi prijatelji. Ove nedjelje slavimo Krista Kralja s čime završavamo liturgijsku godinu. Mi vjernici moramo si posvjestiti situaciju koju je naš Učitelj proživljavao s tadašnjim ljudima. On, pravi Bog i pravi čovjek, nama u svemu jednak osim u grijehu, On koji je pred njihovim očima uskrišavao mrtve, ozdravljao bolesne, činio čudesne znakove – njega ljudi odbacuju. Tada su namjesto Krista odabrali barabu, zlotvora i razbojnika. Smijemo li se pitati koliko bi danas bilo drugačije? Koliko puta mi danas u svojim srcima radije izabiremo barabe ovog svijeta, a Isusa ostavljamo? Koliko mi danas radije slušamo zagovaratelje lažnih ideologija, a sklanjamo se istini Evanđelja?

I mi smo danas pred važnim događajem. Na jedan način, stojimo na raskršću života. Postavljeno je ispred nas jasno pitanje: jesi li za brak kao zajednicu koja je u očima Stvoritelja zamišljena između muškarca i žene? Ne možeš sebi prešutjeti radi lažne tolerancije ili pomanjkanja hrabrosti da te Crkva poziva stati u obranu svetosti braka.  Ne možeš ostati gluh na stavove pape Franje koji jasno reče: “Ne! Brak jednog muškarca i jedne žene nije ista stvar što i zajednica dvije osobe istog spola. Dobro razlikovati, ne znači diskriminirati, nego upravo suprotno – znači poštivati.” Možeš li se kao vjernik praviti da nisi čuo pozive velikog blaženog pape Ivana Pavla II. koji je jasno istaknuo kako je brak, zajednica muškarca i žene temelj svakog društva koji uvijek trebamo čuvati. Hrvatski biskupi te zovu, svećenici te zovu, Papa te zove, Isus te zove: ne srami se svjedočiti vlastitu vjeru. Sjetimo se Isusa kada je rekao da će se pred Ocem zasramiti onih koji se njega srame ovdje na zemlji.

Mi vjernici imamo pravo ispovijedati svoju vjeru, pozvani smo svjedočiti ju u ovom svijetu u kojem živimo. Volimo i prihvaćamo svakog čovjeka, baš svakog, bez obzira na njegove razlike spram nas, ali moramo biti uz ono što cijelim svojim bićem osjećamo kao istinu. Svjedočeći evanđelje moramo zadržati mir u srcu, i biti obazrivi prema svima koji ne dijele naše stavove. Učitelj bi želio da je tako. Više ljubavi za one koji misle potpuno suprotno.

I na kraju. Pogled svoj usmjerili smo ka milosrdnom srcu Isusovom. Koje jedino može sve rane iscijeliti. I ufamo se da će i nama svima biti milostiv kao što je bio prema razbojniku s drveta križa – svetom Dizmi (kako ga nazivaju apokrifi). Taj razbojnik nije smogao snage čak Gospodina moliti za oproštenje. Bio je svjestan težine vlastitih grijeha. Samo je Isusa branio pred drugim  razbojnikom, samo je Isusa zamolio da ga se sjeti u Kraljevstvu Nebeskom.

Isus mu tada obeća: “Danas ćeš biti sa mnom u raju.” Neka tako bude milostiv i prema svima nama – grešnicima.

Marin Miletić

Skip to content