Ne zaboravite baštinu vjere
Kategorija:
Vijesti

Hodočašće Hrvata u Njemačkoj

Riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodio je 5. listopada tradicionalno hodočašće Hrvata Majci Božjoj Tješiteljici Žalosnih u njemačkom Kevelaer-u. Hrvati iz njemačke regije Sjeverne Rajne i Vestfalije, te iz Nizozemske, Luxemburga i Belgije, od 1979. hodočaste u ovo Marijino svetište, drugo po veličini u Njemačkoj, a svake godine hodočašće predvodi neki od biskupa iz domovine. Ove se godine okupilo oko 1000 Hrvata, predvođenih fra Lukom Šarčevićem, a nadbiskup Devčić gostovao je po drugi put.

U gradu Kevelaer-u jedna ulica, Kroatenstrasse, nosi ime Hrvatske, a na kraju te ulice podignut je „Hrvatski križ“. Uspomena je to na sudjelovanje vojnika iz Hrvatske u 30-godišnjem ratu između katolika i protestanata u Njemačkoj. Hrvatski hodočasnici hodočašće su tradicionalno završili molitvom ispred križa koju je predvodio nadbiskup Devčić. „Pokažimo svima, riječima i još više djelima, kako je križ, Kristov križ, „znak pobjede“, pobjede nad barbarstvom, egoizmom, nepravdom, mržnjom, smrću, kako samo njega prihvaćajući postižemo istinsku slobodu. Neka mnogi zahvaljujući našem svjedočanstvu danas, poput cara Konstantina prije 1700. godina, otkriju križ kao znak u kojem se pobjeđuje zlo i ostvaruje dobro za sve, i neka se iza njega svrstaju. Trudimo se svi oko toga“, rekao je nadbiskup. Hrvatima izvan domovine poručio je da se ne odreknu svete tradicije i baštine vjere u moć Krista raspetoga. „Štoviše, trudimo se prenijeti je na naše nove naraštaje, kako ne bi zaboravili da pripadaju narodu koji je do srži svog narodnog bića obilježen Kristovim križem, čijom je snagom i mudrošću stvorio sve najljepše i najplemenitije što u njegovoj povijesti i kulturi ima.“

U propovijedi u katedrali nadbiskup je također potaknuo hodočasnike da životom svjedoče vjeru. „Braćo i sestre, čitav je naš život jedno duže ili kraće, lakše ili teže hodočašće. Svako nas hodočašće podsjeća na to da na zemlji nismo za stalno, da je naše konačno prebivalište negdje drugdje. Ali, iako se svi slažu da smo prolazni (a ne mogu se ne slagati jer su činjenice očigledne), nema jedinstva s obzirom na cilj prema kojemu putujemo. Postoje, naime, oni koji, iako im možda srce pa i um drukčije govore, ipak ustraju u uvjerenju da naše životno hodočašće završava u ništavilu smrti i groba. Kao vjernici pozvani smo moliti za sve takve da im Gospodin udjeli milost te prihvate dar vjere koja u potpunosti osvjetljava ne samo naš životni put nego i njegov cilj. Tu smo vjeru došli danas ovdje posvjedočiti, međusobno učvrstiti i moliti da ona ne prestane obasjavati srca svih ljudi, posebno mladih naraštaja koji su sve više izloženi utjecaju nevjere i beznađa što ga ona oko sebe širi“, zaključio je nadbiskup Devčić.

Skip to content