Ne bojte se svjedočiti
Kategorija:
Vijesti

Zborovanje župnih vijećnika

Godina vjere u Riječkoj nadbiskupiji završila je susretom vijećnika pastoralnih i ekonomskih župnih vijeća iz svih župa nadbiskupije 23. Studenog na Trsatu, te euharistijskim slavljem u bazilici Majke Božje Trsatske koje je predvodio nadbiskup Ivan Devčić. „U peripetijama ovog svijeta, koji Isusovim učenicima nije naklonjen, kao što nije bio naklonjen ni njemu, potrebno je neprestano obnavljati i jačati vjeru da nismo sami, ma kako god bili slabi, jer on je uvijek s nama“, poručio je nadbiskup u propovijedi.

Prije mise, oko 400 župnih vijećnika okupilo se u Auli Ivana Pavla II. u Trsatskom svetištu, a izlaganje na temu: „Poslanje župnih vijeća iz obnovljene vjere – na tragu nove evangelizacije“ održao je mons. dr. Milan Šimunović. Nakon izlaganja kojim je vjernike ohrabrio za djelovanje iz vjere, članovi župnih vijeća imali su priliku iznijeti svoja iskustva i dvojbe. Na pitanje kako glasati na referendumu o ustavnoj definiciji braka kao zajednice muškarca i žene, odgovor je bio jednostavan. „Mislim da nam je svima jasno što trebamo činiti“, rekao je mons. Šimunović, nakon čega se prepunom dvoranom prolomio aplauz.

Mons. Šimunović vijećnicima je pokušao predstaviti okvir djelovanja u suvremenom svijetu. „Kriza je uvijek prigoda za jačanje vjere i novu evangelizaciju. Novu po izričaju, načinu i metodi. Potrebno je naglasak staviti na naviještanje radosne vijesti, ljubav i milosrđe“, rekao je predavač. Istaknuo je kako je svako vrijeme drugačije, ali i prije se Crkva susretala s brojnim kritikama. Značajke današnjeg svijeta su sekularizacija, individualizacija, pluralizam, relativizam i globalizacija. S druge strane raste potreba za religioznošću, bilo kojom, ali kršćani su ti koji moraju ponuditi radosnu vijest. „Možda nas je zapravo malo koji smo na to spremni, ali moramo biti aktivna manjina. Malo stado mora biti kvasac u župi i svijetu.“ Istaknuo je kako je zadaća župnika i župnih suradnika, ponuditi župljanima mogućnost susreta, okupljati vjernike u manjim skupinama, ponuditi im kateheze, duhovnost, jačati zajedništvo, suradnju i suodgovornost. U raspravio su vijećnici pokazali spremnost na svjedočenje vjere iako su konstatirali kako je danas teže odgajati mlade za vjeru. Nadbiskup Devčić potaknuo ih je na čitanje katoličkog tiska, web portala i slušanje katoličkog radija kako bi bili informirani i kompetentni u svjedočenju vjeru i suočavanje s pitanjima suvremenog društva. „Nemojte imati straha, u današnje vrijeme, u demokraciji koju smo ostvarili, imamo pravo reći što mislimo. Ne bojte se svjedočiti vjeru“, rekao je nadbiskup. Vijećnike je u potpuno ispunjenoj trsatskoj auli pozdravio domaćin, trsatski gvardijan fra Antun Jesenović, a susretom su moderirali generalni vikar mons. Emil Svažić i biskupski vikar za pastoral Matija Matičić.

Susret župnih vijećnika završen je misom u Trsatskoj bazilici. Tako je na svečan, ali i radni način, u Rijeci zaključena godina u kojoj se različitim projektima nastojalo vjernike potaknuti da što bolje upoznaju ono što vjeruju. U propovijedi je nadbiskup Devčić podsjetio na razloge koji su tadašnjeg papu Benedikta XVI. potaknuli da prije godinu dana proglasi Godinu vjere. „Papa je primijetio da nedostaje žive vjere, pravog vjerskog žara. Crkva iznevjerava svoje pravo poslanje i gubi svoj izvorni identitet kad se nekritički i panično veže za prošlost, ili bezrezervno poistovjećuje s dominirajućim svjetonazorskim trendovima, kao i kad nastoji nedostatak duhovnoga nadomjesti materijalnom ili političkom moći. Zato ništa od toga ne može biti rješenje za stanje u kojem se nalazi. To rješenje može biti samo obnova vjere, raspirivanje žara vjere zapretanoga ispod naslaga tradicija i običaja. To je papa Benedikt XVI. želio postići proglašavanjem Godine vjere o pedesetoj obljetnici Drugog vatikanskog sabora.” Nadbiskup je podsjetio i na poruke pape Franje i njegovu prvu encikliku „Svjetlo vjere“ koju je napisao zajedno sa svojim prethodnikom. „Možemo reći da je temeljna poruka njegove enciklike poziv da ponovno otkrijemo svjetlo vjere, dakle da učinimo ono na što je već Drugi vatikanski koncil pozvao kršćane i sve ljude“, rekao je nadbiskup Devčić u propovijedi.

Skip to content