Navještenje Josipu

Navještenje Josipu

A rođenje Isusa Krista zbilo se ovako. Njegova majka Marija, zaručena s Josipom, prije nego se sastadoše nađe se trudna po Duhu Svetom. A Josip, muž njezin, pravedan, ne htjede je izvrgnuti sramoti, nego naumi da je potajice napusti. Dok je on to snovao, gle, anđeo mu se Gospodnji ukaza u snu i reče: »Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju. Što je u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga. Rodit će sina, a ti ćeš mu nadjenuti ime Isus jer će on spasiti narod svoj od grijeha njegovih.«

Sve se to dogodilo da se ispuni što Gospodin reče po proroku:

Evo, Djevica će začeti i roditi sina i  nadjenut će mu se ime Emanuel – što znači: S nama Bog! Kad se Josip probudi oda sna, učini kako mu naredi anđeo Gospodnji: uze k sebi svoju ženu.

Dragi prijatelji, danas slušamo o čudesnoj intervenciji Boga u život jedne žene koju je Bog od početka svijeta izabrao u svojoj providnosti da kroz nju –  najčišću od svih ljudi na svijetu –  na svijet dođe Spasitelj ne samo tog svijeta, već i ljudskog roda.  No,  ovdje bi bilo dobro zadržati se na osobi svetog Josipa. Josip je bio pravedan i čestit, dok je razmišljao potajice napustiti Mariju radi njezine trudnoće koju on do tada nije shvaćao  – ukazao mu se anđeo koji ohrabruje Josipa da ne ostavlja Mariju jer je ona uistinu začela po Duhu Svetom Isusa koji će spasiti narod svoj od grijeha. Josip nakon tog viđenja prihvaća Božju volju,  bespogovorno s potpunim pouzdanjem u nebeskog Oca. Prihvaćajući Mariju, Josip prihvaća Boga u svom srcu i tako u svojoj slobodnoj volji Providnošću odabran,  postaje simbol svetosti muža. Josip ne ostavlja svoju ženu ma koliko situacija naizgled bila teška,  gotovo neshvatljiva. Josip je stup,  onaj na kojega njegova žena može računati. On je svoj život stavio u ruke Boga, koji će stoga bdjeti nad njegovim životom. Mnogi očevi bi se mogli ugledati na svetog Josipa,  na njegovu predanost obitelji,  požrtvovnost, sigurnost koju je pružio Mariji i Isusu. Danas pak kada mnogi naši muževi preolako odustaju od svojih obitelji,  Josip pruža pravi primjer kakav bi muškarac trebao biti. Neka sve naše obitelji prati zagovor svetog Josipa . Sveti Josip je i zaštitnik hrvatskog naroda,  sveti Josipe moli za nas u ovim zahtjevnim vremenima. 

Skip to content