Nadbiskupijsko hodočašće
Kategorija:
Vijesti

Po Mariji ususret Isusu

Tradicionalno godišnje Nadbiskupijsko hodočašće ove je godine vjernike odvelo u Marijanska svetišta u Hrvatskoj i Mađarskoj. Pod naslovom „Po Mariji ususret Isusu“ četverodnevno hodočašće, od 2. do 5. srpnja započelo je misom u nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici.

U narednim danima hodočasnici su posjetili Pleternicu, Aljmaš, Ilok, Vukovar, Đakovo, Osijek i mađarski Pećuh. Hodočasnici su u 4 dana mise slavili u 4 marijanska svetišta: Mariji Bistrici, Mariagyudu u Siklosu u Mađarskoj, u Aljmašu kod Gospe od utočišta te u Pleternici u svetištu Gospe od Suza.

Voditelj i organizator hodočašća, biskupski vikar za pastoral Matija Matičić, podsjetio je da se ovo hodočašće nadovezuje na poziv Benedikta XVI. s početka Godine vjere kada je papa emeritus potaknuo vjernike da hodočaste u Rim, Svetu zemlju i marijanska svetišta. Riječka nadbiskupija već je organizirala hodočašća u Svetu zemlju i Rim, pa s ovogodišnjim hodočašćem upotpunjuje ciklus nadahnut Godinom vjere.

Hodočasnici su imali priliku upoznati i kulturu, povijest i druge znamenitosti mjesta koje su posjetili. Posebno je dojmljiv bio Vukovar – grad heroja i Spomen dom na Ovčari kojeg su posjetili 4. srpnja. Stratište branitelja Vukovara i nejakih i nezaštićenih žitelja dozvalo je u sjećanje teške dane Domovinskog rata i krvave borbe za slobodu Hrvatske. U pratnji stručnih vodiča posjetili su i Memorijalno groblje, staru gradsku baroknu jezgru, spomen križ na Dunavu, kuću Lavoslava Ružićke, Dvorac Eltz te Memorijalni centar Domovinskog rata „Vojarna Vukovar“ gdje je središte za obuku časnika Hrvatske vojske i muzej Domovinskog rata. 

Prvoga dana hodočašća posjetili su Đakovo, sjedište najstarije slavonske biskupije s katedralom sv. Petra koja je prema riječima pape Ivana XXIII. najljepša crkva između Venecije i Carigrada. Tu je i Bogoslovno sjemenište, najstarija visoko školska ustanova u Slavoniji i Baranji te Teološki fakultet J.J. Strossmayera i Kaptolska kurija. Posebno je zanimljiva bila i crkva Svih Svetih, jedinstvene po tome što je u vladavine Turaka pretvorena u džamiju te je zadržala vidljive znakove islamske arhitekture.

Osim hrvatskog dijela Panonske ravnice hodočasnici su drugog dana hodočašća posjetili i mađarski Pečuh. Europska prijestolnica kulture i najstariji mađarski sveučilišni grad ponudio je brojne znamenitosti. Središnji gradski trg Istvana Szechenyja sa Gazi Kasim pašinom džamijom, danas crkvom, romaničko-gotička katedrala sv. Bertalana (Bartolomeja) sa specifična 4 zvonika, biskupski dvor, ranokršćanski nekropolis Sopianae, sinagoga, brojni muzeji… Pečuh je poznat i kao stoljetni proizvođač vrhunskog porculana Zsolnay pa su hodočasnici mogli kupiti i posebne suvenire. Misu su u večernjim satima slavili u svetištu Mariagyud u Siklosu. Treći dan, predviđen za Vukovar, započeo je hodočašćem Gospi od Utočišta u Aljmašu.

Posljednji dan hodočašća bio je rezerviran za Osijek, središte Slavonije. Najveći grad istočnog dijela Hrvatske ponudio je katedralu sv. Petra i Pavla, glavni osječki Trg dr. Ante Starčevića, kasnobaroknu zgradu HNK, brojna arheološka nalazišta te legendarnu osječku Tvrđu koja se nalazi na UNESCO-voj listi zaštićenih spomenika svjetske baštine.

Nakon Osijeka misu su slavili u marijanskom svetištu Gospe od Suza u Pleternici. Nakon mise posjetili su i Požegu, grad s najočuvanijom baroknom jezgrom u Slavoniji za čiju je ljepotu dobio niz hrvatskih i međunarodnih priznanja. Uz biskupski dom i druge znamenitosti imali su priliku vidjeti i rodnu kuću poznatog hrvatskog pjesnika Dobriše Cesarića. U Rijeku su se vratili u petak 5. lipnja u kasnim večernjim satima.

Hodočašće je kao i uvijek ponudilo bogat duhovni sadržaj, ostavilo snažne utiske i bilo svojevrsna duhovna obnova za stotinjak hodočasnika. Duhovni program bio je praćen i povijesnim, ali i kulturnim i gastronomskim sadržajima. Uz večer etno programa slavonskog kulturno-umjetničkog društva s tradicijskim pjesmama, plesovima, običajima i raskošnim nošnjama te nezaobilaznim tamburašima, hodočasnici su imali priliku kušati izbor baranjskih i slavonskih vina, a posjetili su i poznate Iločke podrume. Stalni partner Autotrans osigurao je dva autobusa za hodočasnike te sudjelovao u pripremi i organizaciji hodočašća.

Skip to content