Nadbiskupijsko hodočašće – Slavonija i Mađarska
Kategorija:
Vijesti

Godišnje nadbiskupijsko hodočašće u Godini vjere

 

„Po Mariji ususret Isusu“

HRVATSKA I MAĐARSKA 2.-5.7.2013. 

 

Tradicionalno Godišnje nadbiskupijsko hodočašće ove će godine vjernike odvesti u Marijanska svetišta u Hrvatskoj i Mađarskoj.

Program hodočašća u PDF obliku pogledajte klikom na poveznicu.

 

DAN 1: Marija Bistrica –  Đakovo

 

Polazak iz Rijeke u 7.00 sati ujutro. Dolazak u MARIJU BISTRICU i Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke. Služenje Svete mise u bazilici Majke Božje Bistričke. Kraće slobodno vrijeme i pauza za ručak. Nastavak putovanja prema ĐAKOVU – najstarijoj slavonskoj biskupiji. Razgled centara Đakova u pratnji stručnog lokalnog vodiča:  Trg Josipa Jurja Strossmayera,  Katedrale Sv. Petra koja je prema riječima pape Ivana XXIII najljepša crkva između Venecije i Carigrada, Bogoslovnog sjemeništa (najstarije visoko školske ustanove u Slavoniji i Baranji) i Teološkog fakulteta J.J. Strossmayera, Kaptolske kurije, Korza, Crkve Svih Svetih – jedinstvene crkve koja je u vladavine Turaka pretvorena u džamiju. Polazak iz Đakova prema hotelu. Prijava u hotel, smještaj u sobe i večera. Noćenje.

 

DAN 2: Pečuh – Siklos – Svetište Mariagyud

 

Nakon doručka, odlazak prema Mađarskoj i Pečuhu. Pri dolasku razgled PEČUHA – europske prijestolnice kulture i najstarijeg mađarskog sveučilišnog grada u pratnji stručnog lokalnog vodiča: središnji gradski trg Istvana Szechenyja sa Gazi Kasim pašinom džamijom (danas crkvom); romaničko-gotička Katedrala sv. Bertalana (Bartolomeja) sa specifičnih 4 zvonika; biskupski dvor; ranokršćanski nekropolis Sopianae; sinagoga, brojni muzeji… Pečuh je poznat i kao stoljetni proizvođač vrhunskog porculana Zsolnay. Kraće slobodno vrijeme za individualne razglede.

Nastavak putovanja prema SIKLOSU i Svetištu Mariagyud gdje će se služiti Sveta misa. Nakon mise, kraći obilazak marijanskog svetišta i bazilike Mariagyud.

Povratak u hotel, kraći odmor i priprema za zajedničku večeru. Odlazak na zajedničku SLAVONSKU ETNO VEČER namijenjenu svim hodočasnicima. Dobrodošlica uz domaću rakiju i tamburaše. Večera. Slijedi etno program slavonskog kulturno-umjetničkog društva sa tradicijskim pjesmama, plesovima, običajima i raskošnim nošnjama. Nastavak zabave uz tamburaše i izbor baranjskih i slavonskih vina. Nakon večere povratak u hotel. Noćenje.      

 

DAN 3: Aljmaš – Ilok – Vukovar

 

Nakon doručka, odlazak u pravcu ALJMAŠA i Svetišta Gospe od Utočišta gdje je  predviđena Sveta misa. Nastavak prema najistočnijem hrvatskom gradu ILOKU. Obilazak gradića uz lokalnog stručnog vodiča: Svetište, crkva i samostan Sv. Ivana Kapistrana, srednjovjekovna jezgra  i obrambeni bedemi, dvorac Odescalchi… Slijedi posjet Iločkim podrumima i kompleksu starog podruma.Upoznavanje s načinom proizvodnje vrhunskih vina Iloka koja se stoljećima proizvode na isti način i degustacija uz enologa 4 uzorka kvalitetnih/vrhunskih vina od kojih se ističe iločki traminac.  

Opcija ručka u hotelu Dunav 3* na samoj obali Dunava.

Slijedi posjet VUKOVARU – gradu heroja. Razgled grada i okolice u pratnji stručnog lokalnog vodiča:  stratište Ovčara i Spomen dom Ovčara, Memorijalno groblje, stars gradska barokna jezgra, spomen križ na Dunavu, luka Vukovar, kuća Lavoslava Ružićke, Dvorac Eltz… Slijedi posjet Memorijalnom centru Domovinskog rata „Vojarna Vukovar“ gdje je danas centar za obuku časnika Hrvatske vojske i muzej Domovinskog rata. Odlazak u hotel i večera. Noćenje.

  

DAN 4: Osijek –Požega- Pleternica (Gospa od Suza)

 

Doručak i odlazak u najveći slavonski grad – Osijek. Razgled grada u pratnji lokalnog stručnog vodiča. Obilazak centra grada: katedrala Sv. Petra i Pavla, glavni osječki Trg dr. Ante Starčević, kasnobarokna zgrada HNK, najstarija osječka kavana Central…  Brojna osječka arheološka nalazišta, osobito u Donjem gradu, tek treba istražiti dok je arheološki i kulturno najreprezentativnija osječka Tvrđa koja se nalazi na UNESCO-voj listi zaštićenih spomenika svjetske baštine. Razgled Tvrđe i desetke njenih najzanimljivijih atrakcija (Trg sv. Trojstva, zgrada generalata, Vodena vrata, crkva Sv. Križa…). U Tvrđi se saznaje zašto je Osijek izgrađen baš na ovom mjestu i kako su uspjeli pobijediti Osmanske snage nakon 150 godina turske okupacije. Slobodno vrijeme za individualne programe.

Nakon razgleda Osijeka odlazak u PLETERNICU. Služenje Svete mise u Marijanskom svetištu Gospe od Suza. Nakon mise odlazak do POŽEGE – grada sa najočuvanijom baroknom jezgrom u Slavoniji za čiju je ljepotu dobio niz hrvatskih i međunarodnih priznanja. U pratnji stručnog lokalnog turističkog vodiča, obilazak gradskih znamenitosti: najstarija požeška crkva i franjevački samostan Sv. Duha, barokni Trg i kužni pil sv. Trojstva, nekadašnji Isusovački kolegij i današnji Biskupski dvor, gotička crkva i svetište Sv. Lovre, samostan sestara milosrdnica Sv. Vinka Paulskog, rodna kuća poznatog hrvatskog pjesnika Dobriše Cesarića, Katolička klasična gimnazija, nekadašnja srednjovjekovna utvrda i današnja stara jezgra Stari grad… Posjet Katedrali Sv. Terezije Avrilske. Povratak u Rijeku u kasnim večernjim satima.

 

 

CIJENA: 1.870,00 kn u 1/2 sobi (min. 40 putnika u autobusu)

 

CIJENA UKLJUČUJE:

 

 • Prijevoz turističkim autobusom prema programu,
 • Duhovu pratnju tokom putovanja,
 • Smještaj u hotelu 3* u 1/2 sobama na bazi 3 polupansiona (Vinkovci/Našice)
 • Stručne lokalne turistički vodiče pri obilasku Đakova, Osijeka, Baranje, Aljmaša, Iloka, Vukovara, Pečuha i Požege
 • Organizaciju Svetih misa za hodočasnike (Marija Bistrica, Đakovo, Osijek, Aljmaš i Pečuh),
 • Paket usluga u Iločkim podrumima (obilazak, vodstvo enologa, degustacija 4 uzorka vrhunskog/kvalitetnog vina),
 • Posjet i vodstvo časnika u Memorijalnom centru Domovinskog rata „Vojarna Vukovar“,
 • Zajedničku večeru 2. dan i Slavonska etno večer uz kulturno-umjetničko društvo i tamburaše,
 • Osiguranje od posljedica nesretnog slučaja,
 • Jamčevinu.

 

CIJENA NE UKLJUČUJE:

 • Osiguranje od otkaza putovanja – 108,00 kn

 

GOTOVINOM: do polaska.

OBROČNO (2-6 rata) : karticama American Express, Diners, Erste Maestro Plus, Zagrebačka banka (Maestro, Visa, Mastercard),  Raiffeisen bank (Maestro, Visa, Mastercard)

 

Najava hodočašća 

 

Na konferenciji za novinare 17. travnja u Nadbiskupskom domu, hodočašće pod naslovom „Po Mariji ususret Isusu“ predstavili su biskupski vikar za pastoral Matija Matičić te predstavnice stalnog partnera Autotransa Tamara Černeka i Andrea Orlić.

Četverodnevno hodočašće, od 2. do 5. srpnja započet će misom u nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici, a put će hodočasnike odvesti u Pleternicu, Aljmaš, Ilok, Vukovar, Đakovo, Osijek i mađarski Pećuh.

Cijena hodočašća je 1870 kuna, plativo i u ratama u poslovnicama Autotransa, rekla je Orlić predstavivši program hodočašća te istaknuvši da će hodočasnici u svim gradovima imati stručno vodstvo. Tamara Černeka podsjetila je na dugogodišnje partnerstvo Riječke nadbiskupije i agencije Autotrans pa je ovo već 9. nadbiskupijsko hodočašće u zajedničkom aranžmanu.

Biskupski vikar Matičić istaknuo je kako je svako hodočašće obilježeno nekom vjerskom temom, a ovo se nadovezuje na poziv Benedikta XVI. s početka Godine vjere kada je papa emeritus potaknuo vjernike da hodočaste u Rim, Svetu zemlju i marijanska svetišta. Riječka nadbiskupija već je organizirala hodočašća mu Svetu zemlju i Rim, pa s ovogodišnjim hodočašćem dovršava ciklus nadahnut Godinom vjere. „Hodočašće nije obično putovanje. Prožeto je duhovnim sadržajima i svaki bi se vjernik s hodočašća trebao vratiti drugačiji, bolji.“ Napomenuo je kako će hodočasnici u 4 dana mise slaviti u 4 marijanska svetišta: Mariji Bistrici, Mariagyudu u Siklosu u Mađarskoj, u Aljmašu kod Gospe od utočišta te u Pleternici u svetištu Gospe od Suza. 

Skip to content