Nadbiskup Ivan Devčić: Don Bosco je napravio revoluciju u stvaranju novog svijeta i odnosa među ljudima
Kategorija:
Vijesti

Dočekom urne s relikvijama sv. Ivana Bosca, u crkvi Marije Pomoćnice 12. ožujka obilježen je najveći događaj u stoljetnoj povijesti Salezijanske obitelji u Rijeci i Hrvatskoj, ali i jedan od najznačajnijih za riječki vjerski puk koji je počašćen dolaskom posmrtnih ostataka jednog od najštovanijih svetaca Katoličke crkve povodom proslave 200. godišnjice rođenja ovog omiljenog sveca, odgojitelja i učitelja mladeži, 100. obljetnica od dolaska ovih redovnika sv. Franje Saleškog, odnosno 95 godina njihovog boravka u Rijeci. Stoga ne čudi zanimanje članova Salezijanske obitelji – braće salezijanaca, redovnica Kćeri Marije Pomoćnice i laičke grane, salezijanaca suradnika, kao i ostalih štovatelja lika i djela don Bosca, koji su do posljednjeg mjesta ispunili riječko salezijansko središte, nakon što su don Boscove relikvije obišle mnoge zemlje i doputovale u Hrvatsku.

Obred dočeka relikvija sv. Ivana Bosca predvodio je ravnatelj salezijanske zajednice, don Mirko Barbarić, oduševljeno se o značaju ovog događaja obraćajući okupljenom mnoštvu, riječima iz srca. Pritom je naglasio kako se i danas don Boscovo djelo ljubavi prema Bogu i čovjeku, osobito mladima, po njegovim suradnicima nastavlja u 130 zemalja svijeta. “Kao naš otac i učitelj nadahnjuje nas i zagovara da u ovom vremenu živimo njegovu karizmu u služenju Bogu prema mladima. Ovo je prilika za reanimaciju naših života, provincije i odgoja u djelatnom pastoralu, za što nam valja osluškivati znakove vremena kako bi na različite načine mladeži mogli prenijeti poruku o uzvišenosti i ljepoti života s Isusom Kristom, kako je to u svoje vrijeme činio sv. Ivan Bosco. Poput njega, nama je biti s mladima, u dobroti dijeliti s njima životne radosti i teškoće”, rekao je don Barbarić.

Svečano misno slavlje, u koncelebraciji brojnih svećenika, predvodio je riječki nadbiskup Ivan Devčić koji je za don Bosca istaknuo da je bio nenadmašiv odgajatelj mladih. Dolazak njegovih relikvija u Rijeku prigoda je da ga na neposredniji način susretnemo i iskažemo poštovanje, ali i ono će imati smisla samo ako će i naš život biti bogatiji ljubavlju i poslanjem, rekao je nadbiskup Devčić dodajući kako je don Bosco bio čovjek koji se nije bojao poteškoća u vrijeme prve industrijalizacije kada čovjek nije značio ništa. “On je tada stao u obranu čovjeka. Dirnula ga je slika napuštene mladeži i po uzoru na Isusa Krista krenuo je u revoluciju oslobađanja čovjeka od lanaca grijeha. Iza njegove revolucije nisu ostajali krvavi tragovi, nego sreća. Znao je oduševiti ljude za taj evanđeoski poziv”, poručio je riječki nadbiskup dodajući da u njegovo vrijeme, osim njega, nitko se nije htio baviti mladima i pomoći im. Bio je sredstvo preko kojeg je djelovao Isus Krist, a osim što je mnogima pomogao da se susretnu s Bogom, napuštenu mladež je oduševio i odgojio da postanu zreli i odgovorni ljudi. Može se reći da je napravio revoluciju u stvaranju novog svijeta i odnosa među ljudima, na što i nas danas poziva, osobito u vrijeme kada su, unatoč tehnološkom i društvenom napretku, djeca i mladi najugroženija skupina, zaključio je nadbiskup Devčić na misi, nakon koje je održano cijelonoćno molitveno bdijenje.

Helena Anušić

Skip to content