Mladi pripremali krizmanike
Kategorija:
Vijesti

Salezijanska župa Marije Pomoćnice u Rijeci, 27. travnja slavila je u zajedništvu sa 42 svojih krizmanika kojima je riječki nadbiskup Ivan Devčić podijelio sakrament potvrde. Ove je godine u ovoj župi specifična bila priprema krizmanika jer su ju, uz župnika don Mirka Režeka, provodili i četvero mladih animatora.

Elizabeta Uhač, Ivo Pekić, Marko Pavelić i Jelena Matanović iz župe Marije Pomoćnice prošli su salezijansku obuku za animatore da bi se kao mladi ljudi uključili u život župne zajednice. S obzirom da su tek nekoliko godina stariji od krizmanika mogli su ih bolje razumjeti i više im se približiti te im pružiti dragocjeno svjedočanstvo.

Potvrdili su da je mladima danas potrebno dati mogućnost da se uključe u život župe, pogotovo krizmanicima, koji se nakon primanja sakramenta često udaljuju od Crkve. Priznali su da su i sami bili u sličnoj situaciji jer nisu znali kako postati aktivni članovi župne zajednice. Zbog toga krenuli u program formacije animatora koji su im ponudili salezijanci. U župi tako djeluje dvadesetak animatora, a od ove godine po prvi put njih četvero je posvećeno posebno krizmanicima. Nakon godinu dana statusa predanimatora i tri salezijanske škole za animatore specijalizirali su se upravo za pripremu krizmanika i u ovoj su se godini svakoga tjedna izmjenjivali sa župnikom u održavanju kateheza.

„Bitno je da župnik vodi katehezu i pripremu krizmanika, a mi smo mu samo pomogli sa željom da krizmanici vide da ima mladih koji su aktivni u župi“, objašnjavaju animatori. „Teme koje smo obradili bile su don Bosco i salezijanska karizma, Crkva, liturgijsko vrijeme kroz godinu, vjerovanje i Godina vjere, sakramenti, euharistija i dakako poseban naglasak na potvrdu, njezino značenje i milosti“, objasnio je animator Ivo Pekić. „Neki od susreta bili su klasični kateheze, ali koristili smo i prezentacije, radionice, ankete, igre, kviz… Nismo htjeli da se to pretvori u igraonicu, ali mladima treba pristupiti i na taj način. Posebno su ih zainteresirale radionice u kojima iznose svoja razmišljanja“, rekla je Elizabeta Uhač.

Oboje mladih animatora primijetilo je da krizmanici u dobi od 14 još nisu dovoljno zreli za pravo značenje sakramenta potvrde. Ima onih koji imaju znanja i interesa, idu na mise, ali ima i nezrelih koji ne shvaćaju važnost sakramenta. „Dosta su pasivni i mislim da je 14 godina premalo za taj sakrament, jer još su ispod razine svijesti koju bi trebali imati. Ali moram reći da je rad sa skupinom svejedno bio dobar, zainteresirani su kad im se pristupi malo drugačije, u radionicama im se da prostora. Mladi imaju svakojaka pitanja, oni ne razmišljaju duboko teološki nego se ta pitanja odnose više na neposredno što vide oko sebe.“ rekao je Pekić.

Nakon što je prošlo slavlje krizme, animatori razmišljaju kako i dalje zadržati krizmanike. Planiraju hodočašća i pozivaju ih na susrete. „Koncept ovakvog rada s krizmanicima je dobar, nudi osobni razgovor, mladi se više otvaraju, a na kraju im se može ponuditi i angažman u župnoj zajednici“, rekla je Uhač.

Skip to content