Misa za Dan Medicinske škole
Kategorija:
Vijesti

Medicinska škola u Rijeci već 20 godina Dan škole proslavlja, između ostalog, i misom u Trsatskom svetištu. Učenici, predvođeni svojom vjeroučiteljicom Ines Turković, 21. listopada animirali su misno slavlje koje je predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić, a potom i održali kratki koncert, Igor Vlainić na orguljama i mladi iz „Samuela“, Zajednice Krista Kralja. 

Nadbiskup je u propovjedi mladim medicinarima pojasnio što od njihovog zaštitnika, svetog Luke mogu naučiti kao poticaj za liječnički i sestrinski poziv. „Prije svega blagost i sućut prema bolesnima i nemoćnima. Bog je prema nama milosrdan i mi trebamo biti takvi“, rekao je nadbiskup.

Mlade je pozvao i da uvijek ostanu vjerni svom pozivu i posvete se bolesnim ljudima o kojima brinu. „Luka, Pavlov suputnik, vjerno je ostao uz Pavla kada je ovaj bio star i bolestan. Takva vjernost bolesniku, to treba biti i odlika svake medicinske sestre, svakog liječnika ili općenito medicinskog osoblja.“

O odnosu prema bolesnima govorio je i sam Isus, podsjetio je nadbiskup.“Isus traži od apostola da donose mir bolesniku i njegovim ukućanima. Daje im i pravila ponašanja koja trebaju poštovati: ne biti grub, ne se zadržavati na putu do bolesnika, što znači ne dopustiti da nas zarobi novac, karijerizam ili da nam se neka druga prepreka ispriječi na putu skrbi za čovjeka“, poručio je nadbiskup.

Skip to content