Ljubav prema Crkvi i svećeništvu
Kategorija:
Vijesti

Zlatni jubilej Maria Galovića

Svećenik Riječke nadbiskupije Mario Galović 17. kolovoza proslavio je 50. obljetnicu svećeništva zlatnom misom sa svojim župljanima u Mošćenicama. Rođen 1938. godine u Martini, u župi Brseč u kojoj je također župnik, slavljenik je svoj svećenički put započeo ređenjem po rukama tadašnjeg senjskog biskupa Viktora Burića 11. kolovoza 1963. godine.

Jedini je iz svoje generacije zaređen u riječkoj katedrali sv. Vida, dok su ostali ređeni u Senju gdje je bilo sjedište biskupa. Tadašnji senjski biskup upravljao je i hrvatskim dijelom Riječke biskupije koja je tek kasnije, 1969. godine, pripojena Senjskoj te je nastala Riječko-senjska nadbiskupija sa sjedištem u Rijeci.

Nakon 22 godine službe u župama Krasno, Kozala, Mune, Vodice, Vratnik, Krivi Put, Senjska Draga i Brlog, svećenik Galović 1985. godine vratio se u svoj rodni kraj i preuzeo župničku službu u Mošćenicama i rodnom Brseču. Brojni su župljani i rodbina sudjelovali u proslavi zlatnog jubileja, a Mateo Rudan i Katarina Adumar uručili su čestitke i poklone: sliku i svečanu albu. Na misi koju je predvodio zlatomisnik propovijedao je mons. dr. Milan Šimunović i čestitajući slavljeniku prisjetio se njegovog svećeničkog puta i služenja.

Pismene čestitke uputio je i riječki nadbiskup Ivan Devčić, a prenio ih je generalni vikar mons. mr. Emil Svažić. „Pridružujem se danas mnogim Tvojim čestitarima i dijelim radost zbog Tvog slavlja s mnogim vjernicima kojima si kao svećenik služio, kao i onima koje si na svome svećeničkom putu upoznao i kao svećenik pratio“, napisao je nadbiskup u čestitci. Podsjetio je na mnoga dobra koja je slavljenik na svom svećeničkom putu učinio, na brigu za duhovni život vjernika kao i za obnovu brojnih crkvenih objekata. „Kao moji prethodnici na katedri riječkih nadbiskupa, tako i ja osobno, cijenili smo Tvoju odanost, skromnost i ljubav prema Crkvi i svećeničkom pozivu. Zbog toga su Ti povjeravane i odgovornosti u središnjim upravnim tijelima naše nadbiskupije“, rekao je nadbiskup uz zahvale i čestitke slavljeniku.

Čestitke je uputio i opatijski dekan Matija Rašpica, a zlatni jubilarac je iskreno sretan zahvalio svima koji su ga pratili na svećeničkom putu, svećenicima i vjernicima s kojima je surađivao i s kojima je u 50 godina prošao kroz brojne promjene u Crkvi i društvu.

Skip to content