Ljubav je najbolja pomoć
Kategorija:
Vijesti

Obljetnica smrti Majke Marije Kozulić

Sestre Družbe Presvetog Srca Isusova 29. rujna proslavile su obljetnicu smrti svoje utemeljiteljice, Majke Marije Krucifikse Kozulić. Misu je u kapeli samostana u središtu Rijeke, u kojem su započele svoje djelovanje prije više od stotinu godina, predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić te najavio i službeni početak procesa za beatifikaciju Majke Krucifikse 20. listopada.

U propovijedi je nadbiskup podsjetio na ljubav koju je Krucifiksa imala prema potrebnima, te pozvao njezine sestre i sve vjernike da ju u tome nasljeduju. „Za nju su siromasi bili ljudi s imenom i prezimenom, koje je ona osobno poznavala i o njima brinula. Znala je Majka Krucifiksa da su često ljudska blizina, ljubav, slušanje, razumijevanje i strpljivost siromahu i nemoćniku važniji od komfora i od mnogih drugih oblika pomoći. Ništa ne može čovjeku pomoći kao ljudska ljubav i prijateljstvo!” Nije se mirila sa socijalnom nepravdom, rekao je nadbiskup, a iz vjere u Boga crpila je sigurnost da je on neće ostaviti kada njezine sile ne budu dostatne. „Poput Marije u Kani, ona je prije drugih vidjela potrebu i bijedu i poput nje obraćala se Kristu koji može pomoći i organizirala sve što je bilo nužno da bi se pomoć ostvarila. Upravo je radi toga osnovala i zajednicu sestara koje će u svom srcu njegovati ljubav Presvetoga Srca Isusova prema bijednima svake vrste, a posebno prema siromašnoj djeci, bolesnima i umirućima.“

Okupljenima u kapelici obratila se i glavarica s. Nives Stubičar zahvalivši im što prenose dobar glas o utemeljiteljici. Istaknula je da je u posljednjih desetak godina učinjeno puno da se Rijeka i Riječani upoznaju s mnogo dobrih djela koja su Marija Kozulić i njezine časne sestre činile i još uvijek čine. Tako danas u Rijeci ime Majke utemeljiteljice nosi jedna ulica, učenički dom i hospicij za palijativnu skrb.

Nakon mise, sestre su otvorile malu, ali dragocjenu izložbu kojom su četiri riječke slikarice izrazile svoju ljubav i poštovanje prema Krucifiksi. Silvija Pezzino, Marija Brezac Benigar, Lidija Kezele i Edith Merle naslikale su njezine portrete i darovale ih Postulaturi Majke Krucifikse.

Mise trodnevnice predvodili su Ivan Brnić, župnik Malog Lošinja, o. Ivan Tambolaš, isusovac iz Opatije, te fra Antun Jesenović, trsatski gvardijan.

Skip to content