Krucifiksa imala otvoreno srce za sve ljude
Kategorija:
Vijesti

Slavlje Gospi Lurdskoj u parku Kuće utemeljenja Družbe sestara Presvetog Srca Isusova

Godišnje zahvalno slavlje Gospi Lurdskoj i Dan domovinske zahvalnosti 5. kolovoza, svečano su obilježeni misnim slavljem u parku Kuće utemeljenja Družbe sestara Presvetog Srca Isusova u Rijeci, koji već tradicionalno ispune brojni Riječani zajedno sa sestrama Presv. Srca Isusova.

Euharistijsko slavlje predvodio je Kristijan Zeba, župnik župe sv. Ivana Krstitelja u Rijeci, u koncelebraciji s mons. Nikolom Imbrišakom, kancelarom Riječke nadbiskupije i don Josipom Krpićem, salezijancem. Slavlje je završilo procesijom sa svijećama uz pjevanje litanija Majke Božje do špilje Gospe Lurdske pred kojom su se svi zadržali u pjesmi i molitvi.

Na početku misnog slavlja predvoditelj je naglasio kako je 5. kolovoza, za sav Hrvatski narod veliki i lijepi dan, kada se sjećamo dana pobjede 1995. godine i hrvatskih branitelja. Također je istaknuo i posebno značenje 5. kolovoza 1911. kada je u vrtu Samostana podignuta špilja Gospe Lurdske, kao znak zahvale za potpuno ozdravljenje službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić za koju očekujemo da će doskora biti proglašena blaženom.

Spominjući 102. godišnjicu špilje Gospe Lurdske, Zeba je rekao: „Majka Marija Krucifiksa je posebna žena, redovnica, ali osoba puna vjere, osoba koja je posebno vjerovala Božjoj milosti, utjecala se Božjem milosrđu, a velikom vjerom osobito se stavljala u okrilje i zaštitu nebeske Majke Marije. Vjerujemo da je ona ponosna danas gledajući nas iz dike nebeske i da moli za nas. Povijest nije samo građevina, povijest je duša, povijest je život.“ Razmišljajući o djelovanju sestara Presv. Srca Isusova u Rijeci, vlč. Zeba je rekao kako u sestrama vidi osobe koje „prate čovjeka od njegova rođenja do smrti: u jaslicama, dječjem vrtiću, učeničkom domu i hospiciju.“ Stoga je i pozvao sve na molitvu za nova redovnička zvanja. „Majka Marija Krucifiksa izmolila je svoje nasljednice da nastave gdje je ona stala. Nama ostaje kao trajni zadatak graditi ono što se vidi, ali još više izgrađivati ono duhovno što se osjeti, ljubav, dobrotu i uzajamno poštovanje, osobito u našem međusobnom životu, a onda svjedočiti svima od rođenja do smrti ne svrstavajući nikoga u nekakve kategorije, bolje ili lošije. Majka Krucifiksa imala je otvoreno srce za sve ljude, prihvaćala je sve i svima je htjela pomoći. To bi trebala biti karizma, ne samo časnih sestara, nego svih nas kršćana koji smo se odlučili nasljedovati Isusa Krista, kako bismo imali osjećaja za druge, prilazili drugima s povjerenjem, prijateljski.”

Prisjećajući se pogubnih izazova u današnjem društvu, Zeba je odvažno potaknuo okupljene, a osobito roditelje, da se ne boje svjedočiti svoju vjeru i da im ovaj dan bude još više poticaj kako bi s još više ljubavi i žara izgrađivali društvo koje je sve udaljenije od Boga, od molitve, u kojem se nameću neke nove druge vrijednosti i pojave koje nisu u skladu s Božjim zakonom.“ Svjedočimo zajedno i mi danas, kako što su to činili i disali kao braća naši branitelji, zajedno su nas i obranili. I mi, ako budemo zajedno oko stola Gospodnjega, uspjet ćemo, ali zajedno. I nakon svete mise budimo jedni drugima prijatelji i pristupamo prijateljski jedni drugima.“

Skip to content