Kateheza je neizostavan dio svećeničke službe
Kategorija:
Vijesti

Sastanak dekana

Dekani 7 dekanata Riječke nadbiskupije sastali su se 10. rujna s nadbiskupom Ivanom Devčićem u Nadbiskupskom domu u Rijeci. Najava programa Godine župne kateheze i završetak Godine vjere bile su središnje teme sjednice. Godina vjere koja je u proteklih godinu dana obilježila cijelu Katoličku crkvu službeno će završiti 24. studenog, a njezin svečani završetak u Riječkoj nadbiskupiji bit će u znaku velikog susreta članova pastoralnih i ekonomskih vijeća iz svih župa nadbiskupije. 

Govoreći o novoj pastoralnoj temi, nadbiskup je dekane podsjetio na važnost župne kateheze i nužnost da župnici učine sve što mogu kako bi se ona sustavno provodila. „Katehetska je služba jedan od ključnih segmenata svećenikova poziva i poslanja“, rekao je nadbiskup. Podsjetio je i da bi trebalo nastojati da župnom katehezom budu zahvaćeni svi slojevi župne zajednice te da se istovremeno što više članova zajednice uključi i u njezino provođenje, kako je naveo i u svojoj poruci za početak Godine župne kateheze.

Dekani su izvijestili da se župna kateheza u svim župama provodi kao priprema za primanje sakramenata, ali tek u manjem broju župa katehezom su zahvaćene i druge dobne skupine vjernika. Razlozi su višestruki, počev od pomanjkanja interesa vjernika za pohađanje kateheze do objektivnih prostornih ili drugih nemogućnosti u samoj župi. Predloženo je stoga da tijekom godine povjerenik za župnu katehezu Marijan Benković posjeti sve župe kako bi pomogao župnicima u organizaciji i pripremio aktualni presjek načina provođenja kateheze u župama.

„Godina župne kateheze najbolji je nastavak Godine vjere“, rekao je nadbiskup. Podsjetio je da je Papa Benedikt XVI. otvarajući Godinu vjere, pozvao upravo na bolje upoznavanje i proučavanje sadržaja vjere, svjestan slaba poznavanja vjerskih istina od strane vjernika i posljedica koje to neznanje ima za samu vjeru. Kako su izvijestili dekani, edukacija vjernika i produbljivanje vjere te poticaji na čitanje dokumenata Drugog vatikanskog sabora i Katekizma Katoličke Crkve bile su aktivnosti koje su se u župama provodile nadahnute Godinom vjere.

Generalni vikar mons. mr. Emil Svažić i dr. Nikola Vranješ dekanima su govorili o njihovoj službi s crkveno-pravnog i pastoralnog aspekta. Dekan je tako po službi pozvan biti koordinator pastoralnog i duhovnog života u župama dekanata te poveznica između župnika i Nadbiskupskog ordinarijata. Dekanatski sastanci u ovoj godini bit će posvećeni analizi provođenja kateheze u župama dekanata.

Skip to content