Katehetski dan
Kategorija:
Vijesti

Vjeroučitelji Riječke nadbiskupije 25. kolovoza proslavili su Katehetski dan. U dvorani Nadbiskupskog doma vjeroučiteljice i vjeroučitelje te odgojiteljice u vjeri pozdravila je predstojnica Katehetskog ureda Ksenija Rukavina Kovačević. Ove je godine 32 vjeroučitelja i 5 odgojitelja u vjeri primilo kanonski mandat na određeno vrijeme za rad u školi i u predškolskim ustanovama i 4 vjeroučiteljice za rad u školi na neodređeno vrijeme, do opoziva.

Na području Riječke nadbiskupije radi 130 vjeroučitelja u 52 osnovne i 29 srednjih škola. Nakon uvodne molitve riječki nadbiskup Ivan Devčić, pozdravljajući vjeroučitelje, naglasio je da je vjeroučiteljski i odgojiteljski poziv duboko eklezijalan i da je neodvojiv od molitve i prakticiranja sakramenata, napose sakramenta pomirenja, te duhovne formacije. Pozivajući sve na veću pastoralnu angažiranost u župnim zajednicama, osobito u pastoralnoj godini koja slijedi, a koja će biti u znaku snažnijeg promicanja župne kateheze, nadbiskup je podsjetio da je temeljni poziv vjeroučitelja i odgojitelja u vjeri privlačiti što više duša Isusu Kristu, a najbrže i najbolje se privlači vlastitim primjerom. „Ako se vjeronauk i vjerski odgoj svede samo na oblik profesionalnog rada i načina zarađivanja za život, onda takvog vjeronauka i vjerskog odgoja i ne treba“, poručio je nadbiskup okupljenima.

O pastoralnom angažmanu škole i župne zajednice progovorio je dr. Nikola Vranješ. Predavač je naglasio da je vjeroučiteljsko i odgojiteljsko poslanje primarno pastoralnog, a ne sekularnog značenja. Vjernik laik je po svom temeljnom apostolatu pozvan vršiti katehetsko poslanje Crkve. Vjeroučitelji/ce i odgojitelji/ce u vjeri imaju dodatnu odgovornost u vršenju temeljnog katehetskog poslanja Crkve jer su primili kanonski mandat od mjesnog biskupa za određenu službu u Crkvi i jer po toj službi predstavljaju Crkvu.

Katehetski dan završio je podjelom kanonskih mandata i misnim slavljem koje je u katedrali sv. Vida predvodio nadbiskup Devčić. Vjeroučitelje je uputio da vjeronauk učine mjestom gdje se mladoga čovjeka uči o tome tko je čovjek, koji je konačan cilj i kako ga se postiže. „Odgovor na ta pitanja može biti samo onaj koji je dao Isus. Bog vam, dragi vjeroučitelji i vjeroučiteljice, povjerava djecu da ih ne samo poučite o krajnjem cilju ljudskoga života nego također da im uistinu pomognete ostvariti ga motivirajući ih za ponašanje i djelovanje u skladu s tim ciljem. Ne smijemo nikada zaboraviti da će Bog iz naših ruku tražiti živote onih koje nam je povjerio“, zaključio je nadbiskup. 

Skip to content