Kamen temeljac za dogradnju Salezijanske gimnazije
Kategorija:
Vijesti

Polaganjem kamena temeljca, 5. prosinca svečano je započela dogradnja Salezijanske klasične gimnazije u Rijeci. Hrvatska salezijanska provincija sv. Ivana Bosca odlučila je povećati kapacitete svoje gimnazije dogradnjom zgrade u kojoj će dobiti još četiri učionice, sedam kabineta i kapelicu. S tom dogradnjom škola će dobiti mogućnost upisa još jednog gimnazijskog razreda, čime će moći odgovoriti na redovito velik iskazani interes za pohađanje ove gimnazije.

Kamen temeljac u koji je položena povelja o početku gradnje blagoslovio je riječki nadbiskup Ivan Devčić, istaknuvši kako salezijanci, čija je karizma odgoj mladih, svoju gimnaziju grade na čvrstim temeljima kršćanskih, evanđeoskih i ljudskih vrijednosti. Učenici koji kroz život ponesu naučeno u gimnaziji svugdje mogu biti graditelji zajedništva, solidarnosti i odgovornosti.

Poručivši da su se salezijanci i ovom gimnazijom upisali u živu povijest Grada Rijeke, nadbiskup Devčić je sv. Ivana Bosca, istaknuo za primjer svim odgojiteljima, rekavši da se ne odgaja samo stručnošću, nego i s ljubavlju, primjerom, ozračjem suradnje i poticaja za uvijek bolje, kako to čini i riječka Salezijanska klasična gimnazija.

Dogradnju i proširenje ove gimnazije, s porukom da je riječ o velikom i vrijednom događaju za Grad Rijeku i Primorsko-goransku županiju, pozdravile su i riječke gradske i županijske vlasti – Dorotea Pešić-Bukovac, predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke te Marina Medarić, zamjenica primorsko-goranskog župana zadužena za društvene djelatnosti sa suradnicima. Polaganju temeljca nazočili su i svi profesori i učenici gimnazije, kao i brojni riječki salezijanski suradnici. Domaćini skupa, salezijanski provincijal don Pejo Orkić i ravnatelj gimnazije don Niko Tunjić podsjetili su da ova škola svoje početke ima u 1959. godini kada je bila samo sjemenišna gimnazija, da je od 1991. otvorena i za vanjske učenike, a od 1993. je gimnazija s pravom javnosti. Zbog skučenosti prostora, škola je već dograđivana te od 1997. uz klasični razred upisuje i razred opće gimnazije za sportaše.

Danas ima 230 učenika, a njezini postojeći prostori ne zadovoljavaju potrebe i interes koji za školovanjem u njoj pokazuju mladi s riječkog i primorsko-goranskog područja.

U Salezijanskoj školi cilj je odgojne zajednice da bude kršćanska zajednica, ne u  smislu župe, nego u skladu s pluralizmom religijske situacije svojih članova, rekao je među ostalim ravnatelj Tunjić, poručujući da će škola zahvaljujući nadogradnji moći ukupno imati oko 300 đaka, čime bi kvantiteta bila europska. Škola bi tako i dalje imala obiteljski karakter što uz ostalo znači da bi – kao i do sada – poznavala obitelj svakog učenika, bila u kontaktu i sa svojim bivšim učenicima.

Skip to content