Jubilej kapelice u Velikom Jadrču
Kategorija:
Vijesti

Kapelica Presvetog Srca Isusova u Velikom Jadrču, u župi Lukovodol, 8. lipanja proslavila je 350. obljetnicu misom koju je predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić.

 

Višestoljetna crkvica i dalje svjedoči o povijesti kršćanstva u ovome kraju, ali nije imuna na zub vremena pa joj je nužna obnova. Veliki jubilej bio je poticaj za prikupljanje sredstava za obnovu pa je značajna donacija stigla iz Kanade, od mještana koji tamo žive. Župnik Branko Dragojević zahvalio je donatorima i najavio početak radova na krovu, nakon kojih bi se trebalo pristupiti i uređenju unutrašnjosti.

 Nadbiskup je u propovijedi istaknuo kako ovakve velike obljetnice svjedoče koliko je kršćanstvo duboko utkano u povijest, kulturu i identitet hrvatskog naroda, ali i cijele Europe. „Nije razumno niti činjenicama vjerno pokušati današnje društvo istrgnuti iz korijena iz kojih je izniklo. Na nama vjernicima je zadatak da se tih korijena držimo, jer to je dostojno i pravedno. Crkva se zauzima da se prizna ta povijesna činjenica, da se prizna istina koja je bitno odredila povijest Europe i velikog dijela svijeta. Da se ne ide naprijed kao da kršćanstva nikad nije ni bilo. Ono je uvelike utjecalo na kulturu, umjetnost, znanost, a poimanje slobode i ljudskih prava izvire iz evanđelja. Maknuti evanđelje iz života suvremenog svijeta značilo bi učiniti veliku pogrešku“, rekao je nadbiskup. Dodao je kako je proslava jubileja vjernicima uvijek prilika za osobnu duhovnu obnovu i za zahvalu Bogu za sve generacije od ranije koje su sačuvale i prenijele vjeru u Krista i njegovu poruku ljubavi .

 Uz svećenike susjednih župa na misi je sudjelovao i gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, a pjevao je KUD Zrinski iz Severina i župni zbor iz Lukovdola. 

Skip to content