Jubilej crkvice Svete Trojice
Kategorija:
Vijesti


Blagdanom Presvetog Trojstva 26. svibnja, župa Grobnik proslavila je jubilej 400. godišnjice izgradnje crkvice Svete Trojice na ulazu u Grad Grobnik. Misu proslave jubileja predvodio je riječki nadbiskup Ivan Devčić te potaknuo župljane da čuvaju, žive i prenose vjeru i u buduće, kao što su to njihovi preci činili kroz protekla stoljeća.

O tome svjedoči i na to poziva i jubilej gradnje crkve Svete Trojice, koja je izgrađena na temeljima još starije crkve. Prije nekoliko godina Grad Grobnik proslavio je 900 godina župe posvećene sv. Filipu i Jakovu.

U propovijedi je nadbiskup župljane uveo u otajstvo Presvetog Trojstva. Podsjetio je da do spoznaje o jednome Bogu u kojemu su tri Božanske osobe ljudi nisu došli vlastitim promišljanjem, nego je to sam Bog o sebi objavio. „Nekoga možemo upoznati promatrajući ga što čini i na osnovu toga zaključivati o njemu. Ali pored toga i osoba sama može nešto o sebi reći i tada ju bolje upoznajemo. Bog zna da ga čovjek želi upoznati, jer cijeli je čovjekov život traženje Boga. I Bog je sebe objavio čovjeku te tako izašao u susret ljudskim nastojanjima i traženjima. Po Isusu znamo za Oca i Duha Svetoga, po njemu je objavljeno Trojstvo“, rekao je nadbiskup.

Podsjetio je da se objava nije desila u jednom trenu, nego se proteže kroz povijest Izabranog naroda i zapisana je u Starom zavjetu, a vrhunac Božje objave je utjelovljenje i rođenje Isusovo. „Novi zavjet nam objavljuje da je Sin utjelovljenje Oca, Spasitelj i Otkupitelj svijeta, a Duh Sveti onaj koji nam daje da spoznajemo što je Sin objavio, da u to sve dublje uranjamo i po tome živimo. Bog nam objavljuje da na ovom svijetu nismo slučajno i nismo siročad. Mi smo djeca koja imaju zajedničkog Oca, zajedničkog brata Isusa i povezani smo istim Duhom. To veliko otajstvo koje nam je Bog objavio nije samo otkriće Boga, to je i otkriće čovjeka. Govori nam tko je i što je čovjek, kamo ide i kojim putem može dostići istinski život ovdje te stići u zajedništvo vječnog života u Bogu“, zaključio je nadbiskup i pozvao okupljene da promišljaju o objavi Božje tajne i žive to što vjeruju. 

Župnik Ivan Friščić zahvalio je župljanima i svima koji su pomogli da veliki jubilej crkvica Svete Trojice dočeka obnovljena.

Skip to content