Jedinstvena glazba za Isusov rođendan
Kategorija:
Vijesti


Najstarija riječka župna crkva, Uznesenja Blažene Djevice Marije bila je pretijesna za sve koji su htjeli 25. prosinca poslušati Božićni koncert Komornog zbora Schole Cantorum-KUD Fratellanza, Riječkog komornog orkestra, župnog zbora i mladih koji animiraju misna slavlja u ovoj crkvi. Uz tradicionalne božićne napjeve, poslastica je bilo djelo Marca Antoniea Charpentiera „Te Deum“ kojega je Schola Cantorum uz Riječki komorni orkestar i soliste izvela u cijelosti.

Solističke uloge otpjevali su: sopranistice Lorena Krstić i Mirna Marković, tenor Valentino Blasina, bas Bojan Fuštar te mezzosopranistica Diana Haller koju je ove godine priznati Opernwelt proglasio najboljom mladom pjevačicom na svijetu. Zborom i orkestrom dirigirao je maestro David Stefanutti, voditelj Riječkog komornog orkestra, dok je zbor pripremila voditeljica Schole, Ingrid Haller. Prema riječima maestra Stefanuttija, riječ je o djelu koje se rijetko izvodi u svijetu, a u kojemu se jasno ocrtava skladateljeva vjernička nota i u kojemu se jasno vidi da je Charpentier bio vjernik. Crkva u kojoj je koncert održan često je domaćin Scholi Cantorum za duhovne koncerte koje izvode sa ili bez instrumentalne pratnje, a repertoar kojega izvode čine duhovna djela svih vremenskih razdoblja.

Koncert je bio obogaćen i zajedničkim nastupom svih izvođača s tradicionalnim hrvatskim božićnim skladbama, dok su večer zaključili skladbama „Tiha noć“ te „Christmas Lullaby“, J. Ruttera. Ni ovoga puta Schola Cantorum, koja je uz župu Uznesenja Blažene Djevice Marije bila organizator večeri, nije se odrekla svoje tradicije – darivanja, pa je osim besplatnog ulaza, na koncertu prikupila dobrovoljan prilog za siromašne riječke obitelji.

Helena Anušić

Skip to content