Izložba svetaca u Vili Ružić
Kategorija:
Vijesti

Zajednica Krista Kralja, iz Rijeke, koja okuplja mlade, srednjoškolce i studente, 10. obljetnicu djelovanja proslavila je postavljenjem izložbe kipića svetaca pod naslovom „Putevima hodočasnika“. Izložbu je 1. prosinca u Vili Ružić, Spomeničkoj knjižnici i zbirci Mažuranić-Brlić-Ružić, otvorio riječki nadbiskup Ivan Devčić, a na njoj je izloženo stotinjak eksponata, kipića svetaca, koji potječu s različitih hodočasničkih lokacija.

„Iako uglavnom nemaju veliku materijalnu vrijednost, kipići svetaca puno nam govore i znače“, rekao je nadbiskup Devčić. Podsjetio je na brojne svece u vremenu Došašća koji su životom pokazivali nadu u dolazak Spasitelja i istinski živjeli vjeru u vječni život.

Nadbiskup je uputio i čestitku zajednici Krista Kralja istaknuvši kako se zajedništvo Opće crkve najlakše doživljava u malim zajednicama. Počevši od obitelji pa do župne zajednice unutar koje se mogu sastajati manje skupine vjernika.

O djelovanju zajednice Krista Kralja govorili su duhovnik Tomislav Ćurić i voditeljica Ines Turković. Zajednica Krista Kralja počela je kao zajednica srednjoškolaca, ali duhovnim rastom i angažiranim djelovanjem i radom s vremenom je počela okupljati studente, radničku i intelektualnu mladež te je prerasla u slavljeničku zajednicu svih koji žele svjedočiti ljubav za Boga i bližnjega.

Izloženi kipići uspomena su na hodočašća u Italiju, Mađarsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Poljsku, Češku, Slovačku, Bugarsku, Francusku, Španjolsku, Portugal, Izrael, Palestinu i Brazil. Skulpture prikazuju Isusa i Svetu Obitelj, biblijske svece i apostole, biskupe, naučitelje, osnivače redova te anđele. Tu su dakako i najpopularniji sveci kao Antun pustinjak, Antun Padovanski, Roko, Padre Pio, Leopold Mandić… Postavljanje izložbe pomogao je i domaćin, skrbitelj Vile Ružić, Theodor de Canziani Jakšić.

 

Skip to content