Izložba o Stepincu u Svetoj Zemlji
Kategorija:
Vijesti

U prostorijama Državnog arhiva u Rijeci 10. srpnja riječki nadbiskup Ivan Devčić otvorio je izložbu „Stepinčevim stazama po Svetoj Zemlji“. Autor izložbe je Claude Grbeša, postavila ju je Maja Juras, a organizirali Državni arhiv u Rijeci, Riječka nadbiskupija i Postulatura bl. Alojzija Stepinca povodom 75. obljetnice Hrvatskog hodočašća u Kristovu domovinu, predvođenog blaženim kardinalom Alojzijem Stepincem, tada zagrebačkim nadbiskupom koadjutorom. Izložba će biti otvorena od 11. srpnja do 30. kolovoza, radnim danom od 8 do 15 sati, srijedom od 8 do 17 sati.

Ravnatelj riječkog Državnog arhiva Goran Crnković istaknuo je da su hodočašća dio hrvatske tradicije, a ovo predstavljeno na izložbi posebno je ne samo zbog blaženog Stepinca koji ga je predvodio nego i zato što je bilo prvo tako dobro organizirano i zaista nacionalno hodočašće u Svetu Zemlju. Autor izložbe Grbeša podsjetio je da je hodočašće organizirano u povodu proglašenja blaženim sv. Nikole Tavelića, jeruzalemskog mučenika, koji je 1391. godine umro braneći Jeruzalem. Hodočasnici su na Maslinskoj gori u Jeruzalemu podigli njemu posvećen oltar unutar češke kapelice. Hodočašće je trajalo gotovo mjesec dana, od 9. srpnja do 4. kolovoza 1937. godine, a osim Svete Zemlje posjetili su i Grčku i Egipat, mjesta gdje su nastajale prve kršćanske zajednice. Stepinac je iz Svete zemlje u Zagreb donio običan veliki drveni križ objasnivši da je to najbolja uspomena iz Svete Zemlje. Taj križ kasnije je dobio i simboličko značenje oslikavajući njegove patnje na čelu Zagrebačke crkve i patnje Hrvatskog naroda za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata.

Prije izložbe nadbiskup Devčić predvodio je u riječkoj katedrali euharistijsko slavlje za kršćane u Svetoj Zemlji. Na misi su u svečanim odorama sudjelovala dvojica vitezova Papinskog viteškog reda Svetoga Groba, Claude Grbeša i Karl Johann Barthl, nasljednici Reda koji se stoljećima brine za kršćane u Isusovoj domovini. Nadbiskup je na početku mise pozvao na molitvu za kršćane kojih je u Svetoj Zemlji sve manje. “Postoji opasnost da ih više ni ne bude u zemlji po kojoj je Isus hodao i u kojoj je objavio Radosnu vijest.“ Nadbiskup je objasnio i koji je smisao svakog hodočašća, pa tako i Stepinčevog. „Cilj je hodočašća put k Isusu, ali i put k čovjeku. Isus nas poziva k sebi da bi nas poslao drugima, da bi nas učinio hodočasnicima čovjeku.“

Skip to content