Izbor novih župnih pastoralnih vijeća
Kategorija:
Vijesti


Na Prezbiterskom vijeću Riječke nadbiskupije, na redovitoj sjednici 21. ožujka, raspravljalo se o izborima za nova župna pastoralna vijeća u župama Nadbiskupije. Nadbiskup Ivan Devčić istaknuo je da bi ovi izbori, koji će se održati 21. travnja, trebali biti ispit savjesti svećenicima i vjernicima te ih pozvao da se potrude u vijeća izabrati najkvalitetnije župljane.

„Trebamo pratiti znakove vremena, sustavno raditi, uočavati potrebe vjernika i pomagati potrebne. Izbor pape Franje Božji je znak Crkvi“, rekao je nadbiskup. Članovi prezbiterskog vijeća, među kojima se nalaze i predstavnici sedam nadbiskupijskih dekanata, dobili su poticaje i savjete kako pristupiti skorašnjim župnim izborima, što bi zatim trebali prenijeti župnicima. U tu svrhu, izlaganje o ulozi i smislu župnih vijeća održao je dr. Nikola Vranješ, profesor pastoralne teologije. Istaknuo je kako je župno pastoralno vijeće krovno tijelo za pastoralno programiranje aktivnosti u župi. Pri tome je nužno zajedništvo i osluškivanje Duha Svetoga, istaknuo je Vranješ. „Cilj je župnog vijeća pozorno slušanje u bratskoj i molitvenoj atmosferi te izrada projekata za dobrobit župne zajednice“, rekao je Vranješ te objasnio da vijeće nije parlament i da vijećnike treba formirati i podučavati. Predstavnici dekanata na sjednici su podnijeli izvješća o dosadašnjem radu župnih pastoralnih vijeća.

U nastavku sjednice biskupski vikar za pastoral Matija Matičić iznio je pregled dosadašnjih događanja na nadbiskupijskoj razini u Godini vjere te podsjetio na dva ključna događaja koji predstoje: susret mladih 18. svibnja i proslava zaštitnika nadbiskupije sv. Vida 15. lipnja. Prezbitersko vijeće odobrilo je i Pravilnik i Statut Svećeničkog doma. 

Skip to content