Ivan Pavao II. za zaštitu obitelji
Kategorija:
Vijesti

„Taj Božji čovjek, u skladu s geslom svog trećeg pohoda Hrvatskoj „Obitelj put Crkve i naroda“, u Rijeci, na Delti, na duhovsku nedjelju 8. lipnja 2003. godine, uputio je svima, posebno katoličkim obiteljima, jednostavne, jasne i konkretne poruke“, rekao je zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić u propovijedi 9. lipnja u riječkom bogoslovnom sjemeništu Ivan Pavao II.

Bilo je to završno slavlje petodnevnog obilježavanja 10. obljetnice boravka Ivana Pavla II. u Rijeci, na njegovom stotom apostolskom putovanju izvan Italije. Kardinal je podsjetio na Papine riječi izrečene na misi u Rijeci koja bila posvećena obitelji.

„U svijetlu Duhova govorio je o obitelji, kao jednom od najdragocjenijih  dobara čovječanstva. Obitelj je goruća tema našeg društva. Papa je tražio „povlaštenu pozornost i jasne mjere koje će promicati i štititi njezin ustroj, razvoj i stalnost.“ Ovdje u Rijeci, pozvao je kršćanske obitelji da se ne ustručavaju svojim životom svjedočiti i predlagati istinski Božji naum. Ponovio je da je obitelj zajednica života utemeljena na ženidbi – na postojanome i vjernom zajedništvu muškarca i žene, međusobno vezanima javno očitovanom i priznatom svezom.“ Te riječi i pozivi postaju sve aktualniji, rekao je kardinal i pozvao vjernike i sve one koji poštuju Ivana Pavla II. da poštuju i poruke koje je uputio. „Zacijelo nije dostatno da se tek kaže kako je taj Veliki Papa pohodio našu Domovinu, niti nas može obradovati prigodno povezivanje njegova imena uz pojedine inicijative. Suviše se olako govori o kršćanskim vrijednostima u našem društvu jer ih puno puta ne vidimo upravo tamo gdje moraju živjeti da bi njihovo spominjanje imalo smisla. Ako volimo Krista i Evanđelje, ako poštujemo Svetoga Oca, onda bi to trebalo biti vidljivo u našem životu, u našim zakonima, u kulturi, odgoju, znanosti i obrazovanju, tim bi vrijednostima trebalo disati gospodarstvo i politika.“

Na misi su sudjelovali i riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić, gospićko-senjski biskup Mile Bogović, brojni svećenici, bogoslovi i vjernici koji su euharistijom došli zahvaliti blaženiku za njegov boravak i sjemeništu, duhovne poruke i sve što je učinio kao veliki prijatelj Hrvatske. U ime Vlade RH sudjelovao je ministar rada Mirando Mršić.

Misom u sjemeništu, koje nosi ima blaženika koji je od 5. do 9. lipnja u njemu boravio i svakoga dana iz Rijeke posjećivao druge Hrvatske gradove, Dubrovnik, Osijek, Đakovo i Zadar, završena je proslava 10. obljetnice njegova boravka. U ovih su pet dana proslave, sudjelujući na euharistijskim slavljima, Riječani posvjedočili da se rado sjećaju onih dana kada je u njihovom gradu boravio najugledniji gost. Svakoga su ga dana na ulicama grada i okolnih mjesta ispraćali kada je odlazio u druge Hrvatske gradove i navečer dočekivali kada se vraćao u sjemenište. Posljednjeg jutra svog boravka, u sjemeništu je slavio misu. U sjemeništu se još čuva soba u kojoj je spavao, posebno pripremljena i opremljena zbog njegova teškog zdravstvenog stanja. Uoči desete obljetnice došao je i poseban dar krakovskog kardinala Stanislawa Dziwisa, dugogodišnjeg Papinog tajnika, koji je nadbiskupu Devčiću i sjemeništu poklonio relikviju blaženika.

Na kraju mise otkrivena je bista mons. Josipa Pavlišića, blagopokojnog riječko-senjskog nadbiskupa koji je najzaslužniji za izgradnju sjemeništa u drugoj polovici osamdesetih godina prošlog stoljeća. „A koliko je tek bio radostan kad je u ovoj novoj zgradi prije deset godina mogao pozdraviti najčasnijeg gosta, papu Ivana Pavla II., koji mu je već ranije bio darovao sto tisuća dolara kao pomoć za gradnju“, prisjetio se nadbiskup Devčić otkrivajući bistu. Podsjetio je i da će se sljedeće godine navršiti sto godina njegova rođenja u Starom Pazinu.

U proslavi 10. obljetnice Papina boravka u Rijeci sudjelovalo je i poglavarstvo Grada i druge institucije, pa je proslava završena u crkvi Gospe Lurdske svečanim koncertom Riječke filharmonije pod ravnanjem Nade Matošević i pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića.

Skip to content