Isus je put istinskog života
Kategorija:
Vijesti

Uskrs u katedrali sv. Vida

Brojni vjernici na uskršnje su jutro na misama proslavljali blagdan Isusova uskrsnuća, slaveći tako vječni život koji je darovan čovječanstvu. Predvodeći misu na Uskrs u riječkoj katedrali sv. Vida, nadbiskup Devčić u propovijedi je objasnio što je to u Isusovoj muci i smrti posebno da je on na taj način ušao u vječni život.

Objašnjavajući kako je Bog stvorio takav svijet u kojem su vladali red i sklad među svim stvorenjima podsjetio je da je u tom svijetu čovjek uživao posebnu Božju blizinu, a Bog mu je postavio samo jedan uvjet, da se drži zapovijedi koje mu je dao. „Čovjek, zaveden od sotone, posumnjao je u Boga i odbio mjesto i ulogu koje mu je on namijenio, hoteći sam postati bog. Posljedice su toga bile, kako nas poučava Sveto pismo, muka i smrt. Ali to ne znači da je Bog odustao od prvotnog nauma po kojem je stvorio čovjeka za vječno zajedništvo života s njime. Božji je naum ostao nepromijenjen, ali je čovjek neposluhom izgubio mogućnost da se taj naum na njemu ostvari. Upravo zbog toga Bog je poslao svoga jedinorođenoga Sina, koji se utjelovio i postao jedan od nas, nama u svemu sličan osim u grijehu.“

Kao prvog čovjeka, Bog je i novog čovjeka, koji se zove Isus Krist, obdario svim milostima i darovima svoga Duha i povjerio mu svoje stvorenje. “Isus je taj koji pokazuje kako je potpuni posluh Bogu, praćen isto tako potpunim povjerenjem u njega i potpunom suradnju s Božjim Duhom, jedini put koji vodi do istinskog života na zemlji i do uskrsnuća nakon smrti”, poručio je nadbiskup.

Isus ukazuje da život i uskrsnuće od mrtvih ovise o izvršavanju zapovijedi i zakona što ih je Bog čovjeku dao. „Odlučimo se, dakle, krenuti putem Isusa Krista, koji je put istinskog života ovdje i uskrsnuća na vječni život poslije smrti. On je sam taj put i život”, zaključio je u propovijedi.

Skip to content