Istarsko hodočašće i molitva za mir u Siriji
Kategorija:
Vijesti

Bulešićeva smrt doprinijela smanjenju progona svećenika 

Nekoliko tisuća vjernika Porečke i pulske biskupije u subotu, 7. rujna tradicionalno je hodočastilo Majci Božjoj Trsatskoj. Kao i svake godine dosad, u subotu uoči svetkovine Male Gospe, mnogobrojni vjernici, predvođeni svojim župnicima, redovnicima i redovnicama iz svih istarskih župa, odazivaju se na najveće godišnje biskupijsko hodočašće, kako bi, upravo poput dugog niza prethodnih generacija pred čudotvornom slikom Majke Božje Trsatske, zazivali njezin zagovor za sve svoje velike i male životne poteškoće.

Svečano koncelebrirano misno slavlje u samostanskom perivoju predvodio je biskup porečki i pulski, Dražen Kutleša, koji je u zajedništvu brojnih svećenika istaknuo motive ovog zavjetnog hodočašća nebeskoj majci Trsatskoj Gospi – vapaj za životnu snagu, zahvala za nadolazeće slavlje beatifikacije Miroslava Bulešića 28. rujna u pulskoj Areni, te molitveni odgovor na poziv pape Franje za mir u Siriji. Na poticaj riječkog nadbiskupa Ivana Devčića, uoči mise za istarske hodočasnike na Trsatu, fra Zoran Bibić predvodio je molitvu za mir u Siriji i svijetu.

Najveći dio propovijedi posvetio je liku budućeg blaženika, Miroslava Bulešića, istarskog sina, koji je postigao slavu oltara sa samo 27 godina života, ubijen od ruke komunističkih vlasti. „Bulešić je pokazao kako prvo treba biti dobar čovjek, a potom i dobar svećenik. Izrazito pobožan Blaženoj Djevici Mariji, kao mladi čovjek izgradio je velike ideale, shvativši da je život prolazan te vršivši Božju volju pokazao vjernost Isusu Kristu. Za sve nas on je putokaz kako zadobiti Božje kraljevstvo. Bog od nas ne traži da budemo ubijeni kako bi time potvrdili vjernost njemu već da živimo dostojanstveni kršćanski život“, poručio je mons. Kutleša i dodao kako je Bulešićeva smrt doprinijela smanjenju progona svećenika u vremenu nakon 1945. godine. U nastavku je istaknuo kako Isus od svih nas traži da uvijek naviještamo ono što je pravedno i dobro, a što se mnogima neće svidjeti pa se zato kršćani progone.“ U svakom slučaju, život je težak, svatko od nas treba biti kušan, ali ako ustrajemo u vjeri u Isusa Krista, takav život će nam se isplatiti na smrtnom času“, zaključio je porečko-pulski biskup.

Među istarskim hodočasnicima, stotinjak ih se odlučilo pješke hodočastiti Majci Božjoj na Trsat. Kao što su to radili njihovi stari iz davnih vremena kada su iz ustrajne vjere u Boga i ljubavi prema Trsatskoj Gospi propješačili stotine kilometara da bi došli na Trsat, katolička mladež iz Istre održava tradiciju hodočašćenja Majci Božjoj pješke, prolazeći pokraj Poklona na Učki, prijevoja s kojeg se prvi put vidi Trsat. Krenuvši iz Pazina u četvrtak, prvo su noćili u Boljunskom Polju, a potom i u Matuljima prespavali noć uoči posljednje dionice hodočašća. Penjući se trsatskim stubama u molitvi, u procesiji su donijeli križ koji je Miroslav Bulešić nosio u pokorničkoj procesiji u filijali župe Kanfanar 1946. godine za vrijeme trajanja misija koje je on kao župnik organizirao.

Helena Anušić

Skip to content