Godišnja skupština Nacionalnog vijeća Papinskih misijskih dijela
Kategorija:
Vijesti

 

Ravnatelji biskupijskih vijeća Papinskih misijskih djela okupili su se 4. ožujka u Domu pastoralnih susreta u Lovranu gdje je započela Godišnja skupština Nacionalnog vijeća.

Na čelu s nacionalnim ravnateljem, Antunom Štefanom na skupštini sudjeluju predstavnici 16 biskupija te nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih dijela iz BiH don Ivan Štironja.

 

Sudionici su se okupili u večernjim satima u župnoj crkvi u Lovranu te je misom koju je predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić započela Godišnja skupština. Nadbiskup je ravnatelje i okupljene vjernike potaknuo da uzor za svjedočenje evanđelja pronađu u apostolima koje je Isus poslao da naviještaju svim ljudima svijeta. Objasnio je da su misionari danas zaduženi za širenje vjere u zemljama koje nisu tradicionalno kršćanske, u kojima se kršćanstvo nije propovijedalo od samih početaka. „Oni to čine ne samo riječima i propovijedanjem nego i djelima ljubavi“, rekao je nadbiskup te pozvao sve vjernike da i duhovno i materijalno pomognu rad misionara i Papinskih misijskih djela. Podsjetio je i na sve teži položaj Crkve u kolijevci kršćanstva, Europi i Sredozemlju, istaknuvši važnost usvajanja misionarskog duha i u zemljama koje su od davnina kršćanske.

U naredna dva dana ravnatelji biskupijskih vijeća posjetit će i druge župe Riječke nadbiskupije, katedralu sv. Vida, sjemenište, hospicij i Trsatsko svetište. Osnovna tema Godišnje skupštine u glavnim je crtama unaprijed zadana. Iz izvješća pojedinih biskupija želi se vidjeti kako i koliko je Crkva u Hrvatskoj u prethodnoj godini ostvarivala misijski poziv u biskupijama, župama i različitim crkvenim zajednicama te kako nadalje unaprijediti misijski pastoral.

 

Skip to content