Duhovna obnova za studente
Kategorija:
Vijesti

U organizaciji Povjerenstva za sveučilišni pastoral Riječke nadbiskupije, koje vodi Velimir Martinović, u župi Uznesenja BDM u Rijeci je u nedjelju 15. prosinca održana je sadržajna predbožićna duhovna obnova za studente, koju je vodio don Anđelko Kaćunko.

U 17.00 sati započelo je pokorničko bogoslužje, u sklopu kojega je voditelj u kratkom nagovoru, naglasivši najprije da se “sakramenti slave, a ne obavljaju”, posvijestio mladim vjernicima duboko značenje oprosta u sakramentu pomirenja, kao i smisao samoga “ispovijedanja” odnosno potrebu iznošenja istine o sebi svećeniku. Mladima su za osobnu ispovijed bila na raspolaganju još četvorica ispovjednika, a nakon pokorničkog bogoslužja slavili su misu.

Na početku tribine, koja je održana odmah nakon mise, također u crkvi don Anđelko je objasnio značenje naslova tribine Krunica ili sapunica i podnaslova “Trostruka hrvatska i nova globalna nepismenost”. Ustvrdivši da je korijen mnogih naših problema, kako u prošlosti tako i danas, u “trostrukom hrvatskom analfabetizmu odnosno u trima u nebo vapijućim nepismenostima hrvatskoga naroda” – vjerskoj, političkoj i medijskoj, predavač je nastojao primjerima iz života obrazložiti svoje teze. Tako je najprije ilustrirao kako je velika vjerska nepismenost hrvatskih katolika, a političku nepismenost obrazložio ne samo golemim neznanjem u narodu nego i velikim brojem političara koji se više od dva desetljeća profesionalno bave tom djelatnošću, kao i potencijalnih političkih kandidata, a koji uopće nisu stekli ni osnovnu političku edukaciju, a stalno se zamišljaju na najodgovornijim društvenim dužnostima.

Treću kategoriju “hrvatskog analfabetizma”, medijsku nepismenost, don Anđelko je obradio opširnije, rekavši najprije kako je neznanje na tome području – zbog zarazne moći i utjecaja medijā na svijest i podsvijest ljudi – posebno katastrofalno odnosno tragično. Na kraju je vlč. Kaćunko upozorio na “globalnu nepismenost” novih generacija koje postupno postaju ovisne o tzv. društvenim mrežama poput Facebooka, Twittera i sl., pri čemu je posebno mladim slušateljima posvijestio opasnost otkrivanja svojih najintimnijih osobnih činjenica, “što sve onome tko ima nadzor nad bazom podataka lako može poslužiti za analizu osobnosti i izradu svačijega psihoprofila, doslovce za – zloporabu!” 

Na kraju je don Anđelko potaknuo mlade da medije koriste za širenje dobra, da budu odgovorni prema korištenju dragocjenog vrjemena ter da ne budu “zbunjeno stado pasivnih promatrača”. A kako ne bi postali “robovi novog svjetskog poretka koji će voljeti svoje ropstvo”, predavač je kao rješenje za “izlazak iz toga trostrukog ropstva” naveo potrebu učenja, čitanja i molitve. A kao program “za sljedećih pedeset godina, koji će imati odraz za budućih petsto godina” don Anđelko je naveo “redizajnirano pravilo Sv. Benedikta Ora et labora”, koje prilagođeno za naše potrebe u 21. stoljeću glasi: Moli – radi – rodi! Nakon izlaganja vlč. Kaćunko je u živoj raspravi odgovorio na nekoliko pitanja slušatelja, a potom je kratak koncert održao Nadbiskupijski zbor mladih, koji je također pjesmom animirao misu.

 

Skip to content