Dopustimo Isusu da nas opere od grijeha
Kategorija:
Vijesti

Misa večere Gospodnje

„Pozvani smo duhom se preseliti u prostoriju Posljednje večere i u srcu preživjeti to ozračje tjeskobe i nade“, rekao je u propovijedi na Veliki četvrtak, 28. ožujka, u najstarijoj župnoj crkvi u Rijeci, Uznesenja Blažene Djevice Marije, riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodeći Misu večere Gospodnje na kojoj je, po uzoru na Isusa, dvanaestorici vjernika oprao noge.

„Kako se u povijesti ništa ne ponavlja, to znači da i naš Vazam ne bi smio biti isti kao prošle godine“, rekao je nadbiskup podsjetivši i na Mojsijeve riječi. „Ovaj mjesec neka vam bude prvi mjesec u godini. S tim u vezi vjernici se moraju pitati kakva nam to godina počinje i u čemu je nova u odnosu na prethodnu. Posljednja Isusova večera na kojoj je ustanovljena euharistija i svećenički red ponavlja se u svakoj misi jer ona u sebi sadrži svo značenje židovske vazmene večere, a cijelo slavljenje euharistije kao i svako blagovanje je povezano s izlaskom iz stanja grijeha u stanje milosti, iz ovoga u Božji svijet.“

Osvrćući se na epizodu s Petrom koji odbija da mu Isus opere noge smatrajući kako to ne dolikuje Učitelju, nadbiskup je objasnio kako ne htjeti da nas Isus opere znači ne htjeti da nas očisti od grijeha. Kada je Petar to shvatio zatražio je da mu Isus opere i ruke i glavu, što je riječki nadbiskup simbolično objasnio kako je slavljenje euharistije istodobno čišćenje koje je bolno i mučno, jer uključuje umiranje vlastitom egoizmu, a bez čega ne možemo u potpunosti imati puno zajedništvo života s Isusom. „Slaviti euharistiju znači pristajati na takvo ‘pranje’ i ‘čišćenje’“.

U nastavku je naglasio kako euharistija mora izgrađivati zajedništvo i čiji stol je neraskidivo povezan s imperativom bratske ljubavi. „Sjedamo za tvoj stol i blagujemo s njega, a toliko smo podijeljeni među sobom, u svojim obiteljima, na radnom mjestu u svom susjedstvu. Posebno je bolno što smo podijeljeni kao braća što sablažnjava ljude, umjesto da ih svojim zajedništvom i međusobnom ljubavlju k tebi privlačimo“, upozorio je nadbiskup Devčić. Zaključio je molitvom da svi Isusovi učenici postanu jedno po uzoru na Isusovo jedinstvo s Ocem u Duhu Svetom.

Helena Anušić

Skip to content